Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgkantoren dreigen met strafkorting

Zorginstellingen moeten dit jaar met een nieuw systeem de geleverde zorg declareren. Als stok achter de deur korten sommige zorgkantoren instellingen die niet op de nieuwe manier declareren op hun voorschotten. Het zorgkantoor van De Friesland betaalt verkeerde declaraties helemaal niet uit.
Zorgkantoren dreigen met strafkorting
Foto: ANP Koen Suyk

Alle zorgkantoren werken nu met de landelijke declaratiestandaard AW319. Dit systeem is zo ingericht dat instellingen op cliëntniveau moeten declareren in plaats van op instellingsniveau. Sommige aanbieders hebben echter hun administratieprocessen hiervoor nog niet klaar. Die instellingen riskeren in Friesland verlies van budget als zij dit jaar hun systemen niet aanpassen. Jelle Boomgaardt, manager Zorgkantoor van De Friesland, schrijft in december in een brief aan de zorgaanbieders: 'Alleen de goedgekeurde AW319-declaratieregels komen voor betaling in aanmerking. Dit geldt ook voor de intramurale zorg, al wordt die in 2013 eerst nog op voorschotbasis betaald.'

Voorschotten
De zorgkantoren van Coöperatie VGZ korten de maandelijkse voorschotten voor aanbieders met 25 procent als de declaraties niet in orde zijn. Volgens woordvoerder Karen van Rijsewijk hoeft het zorgkantoor de korting nauwelijks toe te passen. 'Dit traject loopt al langer. We zijn er met het hele veld al enkele jaren mee bezig. Onze zorgkantoren kopen zorg in bij in totaal driehonderd zorgkoepels. In maart 2012 werkten 56 van deze driehonderd nog niet volgens de nieuwe declaratiemethode. Dat is iets minder dan 20 procent. In oktober 2012 ging het nog om 12 koepels, oftewel minder dan 5 procent.'

Naast De Friesland en VGZ neemt ook het zorgkantoor van Menzis maatregelen tegen aanbieders die verkeerd declareren door het maandelijkse voorschot naar beneden bij te stellen. Volgens een woordvoerder komt dit in de praktijk weinig voor. Cijfers hierover heeft Menzis niet paraat.

Financiële gevolgen
Volgens Audry Timmer van adviesbureau The Beagle Armada hebben echter meer organisaties hun zaken niet op orde dan nu wordt gedacht. 'Ik denk dat in april en mei veel aan het licht komt wat betreft strafkortingen en dergelijke. De financiële gevolgen voor instellingen die op een of andere manier nog niet om zijn, zullen omvangrijk zijn.' Timmer denkt hierbij bijvoorbeeld aan het noodgedwongen afsluiten van een lening bij de bank tegen een hoge rente.

Werkkapitaal
De filosofie achter het nieuwe declaratiesysteem is dat op een nog te bepalen moment instellingen helemaal niet meer bevoorschot worden. Chris Daamen is controller bij zorgorganisatie Thebe. Hij legt uit: 'Het is de bedoeling dat we uiteindelijk overgaan op cliëntvolgende bekostiging. Dat betekent dat we vanaf dat moment achteraf per cliënt de declaraties betaald krijgen. Hierin schuilt nog een onopgelost probleem, namelijk dat in de tarieven door de NZa nog geen vergoeding voor de kosten van het werkkapitaal is opgenomen. De zorginstellingen gebruiken nu de voorschotten als werkkapitaal. Als we in het nieuwe systeem vier weken of meer moeten wachten op ons budget, hebben we onvoldoende werkkapitaal om onze rekeningen te betalen. Dit is een belangrijk punt dat in de onderhandelingen tussen ActiZ en de verzekeraars opgelost moet worden.'

Strafkorting
Overigens zet Daamen vraagtekens bij de strafkortingen van zorgkantoren. 'Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en VWS hebben eerder laten weten dat het niet zo mag zijn dat je ineens helemaal geen budget krijgt als je per ongeluk een fout hebt gemaakt bij het declareren.'

3 reacties

 • adje rem

  Tja tisme wat ?? ZZP-ers moeten soms PAS na 2 maanden telefonisch de instelling waar zij werken , na kastjes en muurtjes , verzoeken mee te delen wanneer hun declaratie WORDT overgemaakt ? ? ?

 • Gert

  Overigens is het bij VGZ zo dat je het budget wel ontvangt, maar niet voordat je het goed hebt gedeclareerd.

 • erwin

  En WEER staat Menzis in het rijtje. Het is toch wel heel opvallend dat telkens als het om negatieve berichten gaat, Menzis ALTIJD erbij zit.
  Het lijkt meer een aandelen en beleggers club i.p.v. een zorgverzekeraar!

Of registreer u om te kunnen reageren.