Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgverzekeraars verdeeld over hoofdlijnenakkoord

De grote zorgverzekeraars verschillen van mening over de houdbaarheid van het groeipercentage in het hoofdlijnenakkoord. Achmea en VGZ gaan nu al gemiddeld onder de twee procent zitten. Voor CZ en Menzis zijn de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord heilig.
Zorgverzekeraars verdeeld over hoofdlijnenakkoord
Foto: Foto: Lex van Lieshout

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt dat de partners die het akkoord ondertekenden hun afspraken moeten nakomen.

Niet haalbaar

Achmea liet al eerder in het FD weten, via een woordvoerder, dat een jaarlijkse groei van de ziekenhuisbudgetten van 2,5 procent niet haalbaar is. Achmea overweegt daarom het groeipercentage gelijk te trekken met de economische groei. De zorgverzekeraar sluit nu meerjarige contracten af voor minder groei. Achmea verwacht dat ziekenhuizen door slimmer te werken een deel van de groei zelf financieren. VGZ heeft vorig jaar al scherp ingekocht. ‘We hanteren geen vast percentage, omdat we denken dat er meer manieren zijn om de kosten te beheersen. De 2,5 procent hebben wij als maximum gehanteerd en we hebben geprobeerd om daar gemiddeld onder te blijven. Dat is waarschijnlijk gelukt.’

2,5 procent

CZ : ‘Wij richten ons op het hoofdlijnenakkoord. De 2,5 procent zien wij als maximum. Mochten we een lager groeipercentage uitkomen, dan is dat mooi.’ Menzis: ‘Wij gaan niet onder de 2,5 procent groei zitten. Wij houden ons aan het hoofdlijnenakkoord.’ De NVZ: ‘Het hoofdlijnenakkoord is nog geldig. Wij gaan dus uit van 2,5 procent volumegroei gemiddeld.’

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

De NVZ heeft getekend namens de aangesloten ziekenhuizen. Deze leden zijn na een stemming akkoord gegaan met dit groeipercentage. ‘Mocht hier iets aan veranderen, dan zou moeten worden besproken met alle ondertekenaars, na afloop van de periode. Wij kunnen nu alleen de ziekenhuizen adviseren om heel scherp op te letten.’

Zorgverzekeraars Nederland

ZN ziet de 2,5 procent als maximum: ‘De afspraak van 2,5 procent gemiddelde groei in het hoofdlijnenakkoord is de bovengrens. Iedere zorgverzekeraar maakt zelf afspraken met ziekenhuizen en ze mogen best lager gaan zitten. Het gaat erom goede zorg te leveren tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Op die manier willen de zorgpremie zo laag mogelijk te houden.’

Eén reactie

  • erwin

    Het wordt uiteindelijk toch wel op de patiënt (de betaler zonder inspraak) afgewenteld. Nog langere wachttijden. Nog (onverantwoord) sneller naar huis na ingreep, Parkeertarieven bij ziekenhuis omhoog, meer huur betalen voor tv bij bed.

Of registreer u om te kunnen reageren.