Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

AWBZ-premie in 2015 met 50 euro omhoog

De premie voor de langdurige zorg gaat in 2015 met 50 euro omhoog. Dat komt door de overdracht van de langdurige zorg (de AWBZ) naar de gemeenten. Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer in aanloop naar de behandeling van de begroting van het departement.
AWBZ-premie in 2015 met 50 euro omhoog

Twee zorgverzekeraars maakten de afgelopen maand juist bekend dat de premie voor de basisverzekering volgend jaar omlaag gaat. Over een heel jaar kan dat oplopen tot bijna 100 euro. De verlaging is na jaren van stijgende zorgpremies volgens de zorgverzekeraar mogelijk door goedkope medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars. (ANP)

2 reacties

 • Henk

  Wat een vaag bericht. De premie Zorgverzekeringswet kan 50 euro omhoog vanwege eventuele overheveling van zorg uit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Het gaat dus niet over de premie AWBZ; die gaat juist omlaag als de AWBZ in 2015 ten minste nog bestaat en dat is niet de bedoeling. Het gaat dus ook niet om overheveling naar gemeenten.
  Kortom, er klopt hout van Wouter.
  Ik hoop trouwens dat ze het op een andere manier regelen. Het gaat namelijk om vervanging van een inkomensafhankelijke AWBZ-premie in een nominale Zvw-premie. Moet de zorgtoeslag omhoog en dat zou nogal hypocriet zijn na de miljardenbezuinigingen op de zorgtoeslag.

 • bezorgde

  4 dominante zorgverzekeraars maken de dienst uit onder tig namen: hoezo concurrentie?
  AWBZ-premie omhoog terwijl de gemeenten minder krijgen en bezuinigingen moeten doorvoeren? Waar blijft het verschil dan?

Of registreer u om te kunnen reageren.