Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Achmea zet mes op keel curatieve ggz

Zorgverzekeraar Achmea dwingt curatieve ggz-instellingen om akkoord te gaan met lagere tarieven. Accepteren zij de tarieven niet, dan krijgen ze geen contract met Achmea, stelt de zorgverzekeraar in een brief.
Achmea zet mes op keel curatieve ggz

Achmea stelt in de brief dat de NZa-tarieven 2014 niet in de geest zijn van het gesloten Bestuurlijk Akkoord. Ze vinden de tarieven te hoog waardoor zij fors minder behandelingen in kunnen kopen in tegenstelling tot voorgaande jaren.

Weigeren is geen optie

Om die reden past Achmea het inkoopbeleid 2014 aan en vervangt deze voor de “Achmea maximumtarieven 2014”. Deze zijn gebaseerd op de NZa-tarieven uit 2013 met 1,21 procent correctie voor 2014. Alleen zo denkt de verzekeraar voldoende zorg in te kunnen kopen voor de verzekerden tegen een redelijke prijs. Voor de basis ggz verandert er overigens niets omdat deze tarieven voor 2013 nog niet bestonden. Gaan instellingen niet akkoord met het voorstel, dan kiezen zij er zelf voor om geen overeenkomst 2014 met Achmea af te sluiten.

Lokaal overleg

Volgens Paul van Rooij van GGZ Nederland stromen de reacties van ggz-instellingen binnen. ‘Met deze actie blokkeert Achmea het lokale overleg dat momenteel plaatsvindt. In de brief staat duidelijk dat de vervolggesprekken alleen zullen plaatsvinden met ggz-instellingen die het voorstel accepteren.’ Achmea is in Nederland de grootste zorgverzekeraar en volgens Van Rooij  hebben alle instellingen te maken met deze brief. ‘Achmea had meer verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het lokale overleg moet draaien om volume, prijs, kwaliteit en doelmatigheid. Normaal gesproken zou ik zeggen dat geen contract beter is dan een slecht contract, maar dan gaat het over de rug van verzekerden. Daar is niemand bij gebaat. Maar Achmea stapt met deze actie wel weg van het bestuurlijke akkoord dat we hebben afgesloten en nog steeds steunen.’

Nieuwe bedragen

Wanneer ggz-instellingen het voorstel accepteren, worden de NZa-tarieven van 2013 gehanteerd met een inflatiecorrectie van 1,21 procent. ‘Dit is aanzienlijk lager dan de NZa-tarieven van 2014. Deze zijn gemiddeld 6,37 procent en daar bovenop komt nog een inflatiecorrectie van 4 procent’, stelt Van Rooij. ‘Hoe Achmea aan die 1,21 procent komt blijft onduidelijk. Wat ook niet naar voren komt is de overgang van budgetten naar dbc’s. Vanaf dit jaar worden ggz-instellingen afgerekend op basis van dbc’s. Deze transitie speelt al jaren en het verschil tussen budgetbekostiging en bekostiging via dbc’s is 5 a 6 procent. De verhoging van de NZa is dus een correctie een geen tariefverhoging. Bovendien zijn de tarieven al sinds 2004 niet meer gestegen. Achmea gaat hier nu doelbewust onder zitten waardoor ggz-instellingen eigenlijk gekort worden met alle gevolgen van dien.’

15 reacties

 • paultjeb

  Zou zo een onderzoek niet een bij verzekeraars gedaan moeten worden.wat betaald een patient of client aan kosten als hij het zelf zou betalen en wat betaald de verzekering.hoe groot is hun buffer .waar blijft ons geld.geef eens openheid.verzekeraar

 • SKB

  Waar komt plotseling die verontwaardiging vandaan?
  Dit is 'de marktwerking in de Zorg' die Hoogervorst op het oog had, dit is de methode om de Zorg goedkoper te maken.
  Waar was de GGZ al die jaren?
  Waarom hebben ze zonder probleem een korting van 5% geaccepteerd?
  Waarom traden ze niet op toen de zorgverzekeraars zich met de voorgeschreven medicatie gingen bemoeien.
  Hoe is het mogelijk dat de zorgverzekeraars zich met inhoudelijke zaken bemoeien, zoals o.a. het behandelplan.

  Het plan van Hoogervorst gaat uit van marktwerking, het is dus zaak dat mensen zich niet meer bij ACHMEA verzekeren. Bijvoorbeeld omdat de verzekerde geen toegang heeft tot goede GGZ, maar het met Kiloknallers moet doen. Dus onderhandelen, rug recht houden en niet buigen.

  Een betere oplossing is natuurlijk inzien dat Marktwerking niet past binnen de gezondheidszorg en processen op gang brengt die tot een kostenexplosie leiden en verslechtering van de zorg.
  Er zijn zoveel landen binnen de EU met een goede gezondheidszorg die uit de algemene middelen betaald wordt en minder geld nodig heeft om haar werk te doen.

  Wordt het niet tijd voor een Parlementair Onderzoek naar de verloedering van de GGZ?

 • PeterV

  Als Schippers inderdaad de machtigste vrouw is, grijpt ze nu in! Of ze stemt in met de handelswijze van de zorgverzekeraars!

 • het kan beter

  Achmea zoekt de randen op van de staat Nederland tav het zorgbestel onderdeel tarieven. In feite zegt deze verzekeraar het NZA is geen snip waard! Wij weten het beter! Wij bepalen wat er wordt betaald. Wij bepalen hoe, wat en waarom en ook wie meedoet! Het NZA is failliet doordat al jaren door de politiek de marktwerking wordt omarmd. De burger heeft het zien aankomen. De nieuwe uitdaging wordt Achmea terug in het hok! wie zet de eerste stap!

 • Ruud van Roosmalen

  was het de partijen van het bestuurlijk akkoord niet duidelijk dat DBC onderhoud dit jaar een kostenprijsonderzoek zou doen en dat vooraf iedereen wist dat de tarieven bijgesteld moesten worden? Als wij als aanbieders voor de huidige tarieven moeten werken gaan we failliet. Laat NZA en GGZNederland duidelijk maken aan Achmea.

 • IKKE

  DBC en is een pervers systeem al vanaf het begin dus de fundamenten zijn al rot wat verwacht je dan van de rest?
  Woorden als kwaliteitseisen en transparantie hebben nu definitief een andere betekenis: ze zijn uitgehold tot: verkooptrucs door voor en door zorgverzekeraars. Wat een puinhoop laten wij achter voor onze jongeren: een ver lege pensioenkast+ nu ook nog als dit zo doorgaat over 10 alleen nog maar zorgverzekeraars artsen.

 • IKKE

  miljoenen dus Leve de VVD!

 • Gust de Wit

  Wat ik mis in de berichtgeving: Hoeveel winst heeft Achmea gemaakt het afgelopen jaar, hoeveel is er uitgekeerd aan de bestuurders, de CEO's, de aandeelhouders?

 • Arjan M

  De Maffia is weer helemaal terug.... Dank je wel Den Haag.

 • Hans Hersevoort

  Ik hoor iedereen nu over de cure. Over de korting van 7% door Achmea in de care op alle GGZ tarieven heb ik niemand gehoord.
  Ook een budgetplafond 2013 voor 2014 waardoor in de care geen groei meer mogelijk is hoor of zie ik nergens.
  Mij wordt duidelijk dat we geen geld meer overhebben voor de GGZ

 • Rob

  @G123. De verzekeringsmaatschappijen hebben het hier veel meer voor het zeggen dan in de VS. De oncontroleerbare explosie van de kosten in de VS van het verleden zou anders niet zijn gebeurd.

  Zorgaanbieders kunnen niet anders dan aan de wensen van Achmea voldoen. Tegelijkertijd kunnen zij met andere zorgverzekeraars andere contracten afsluiten. Die contracten maken het waarschijnlijk mogelijk om een hogere kwaliteit zorg te leveren. Dat zouden de zorgaanbieders vervolgens duidelijk moeten maken aan de verzekerden zodat die bewust kunnen kiezen. En als de verzekerden in hun volle bewustzijn kiezen voor Achmea, dan is dat de nieuwe realiteit van elke zorgaanbieder.

 • G123

  Het moment is niet ver meer dat verzekeringsmaatschappijen het hier, net als in de VS, voor het zeggen hebben.

 • Alberts

  Als ik de berichtgeving goed begrijp worden de tarieven van 2013 naar 2014 na een kostenonderzoek door de NZA verhoogd met 6.37%, en met 4% inflatiecorrectie, samen ongeveer 10.37% dus. Achmea verhoogt slechts met een niet onderbouwde 1.21% en dat scheelt een dikke 9%. Ik neem aan dat ze verder net als vorig jaar nooit 100% NZA tarief contracteren, voor 2013 was dat 95%. Achmea gaat dus uiteindelijk meer dan 10% onder de NZA tarieven betalen. Waarom hebben we die tarieven dan nog?

  Hetzelfde geldt overigens voor Menzis (90% NZA), CZ (93% NZA) enzovoort. Enkel bij VGZ is het mogelijk om aan 100% NZA tarief te komen middels voorwaarden die in ieder geval een duidelijke link met kwaliteit van werken hebben, zoals ROM en CQI.

  Hopelijk leidt deze actie van Achmea tot het broodnodige debat over dit onderwerp.

 • GorissenWim

  Het is feitelijk nog erger! De door de NZA verhoogde tarieven worden niet overgenomen. Maar de NZA heeft ook enkele tarieven verlaagd. Met name van enkele dure DBC-productgroepen en enkele bedtarieven. En daar neemt Achmea wel de lagere tarieven over.
  Zo word je als instelling dus aan twee kanten gepakt.

 • Alberts

  Zo dat is wel powerplay van Achmea.
  Menzis doet feitelijk hetzelfde met de vrijgevestigden, want ongeacht de DBC systematiek hebben zij in hun contract opgenomen dat alles boven een uurtarief van 110 euro aan het einde van het jaar teruggevorderd gaat worden.
  De zorgverzekeraars geven hiermee feitelijk aan af te willen van de DBC systematiek en onder het Bestuurlijk Akkoord uit te willen komen. GGZNL, naar de rechter zou ik zeggen.

Of registreer u om te kunnen reageren.