Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Eenderde ziekenhuizen draait operationeel verlies’

Mark van Dorresteijn
Een derde van de Nederlandse ziekenhuizen draait operationeel verlies als het transitiebedrag van de overheid niet wordt meegeteld. Dat blijkt uit de Financiële Ziekenhuisindicator van BDO.
‘Eenderde ziekenhuizen draait operationeel verlies’

Volgens BDO lijkt de ziekenhuissector in eerste instantie gezond. De organisatie keek naar 77 ziekenhuizen en ontdekte dat zij gezamenlijk een positief resultaat hebben van 283,6 miljoen euro, een toename van 9,4 procent ten opzichte van 2011.

Negatief

Het beeld kantelt dramatisch als het resultaat wordt gecorrigeerd voor het tijdelijke transitiebedrag dat de overheid in 2012 heeft ingesteld om ziekenhuizen de tijd te geven zich aan te passen aan grote wijzigingen in de sector. BDO: ‘In 2012 hebben de algemene ziekenhuizen gezamenlijk voor  163 miljoen aan opbrengsten uit hoofde van het transitiebedrag verantwoord, ofwel 58 procent van het totale resultaat over 2012. Zonder het transitiebedrag sluit ruim één op drie ziekenhuizen (36,4%) het jaar 2012 negatief af.

BDO Financiële Ziekenhuisindicator

De Financiële Ziekenhuisindicator van BDO is een nieuw rapport en meet de algehele financiële fitheid van ziekenhuizen op basis van vijf financiële kengetallen en drukt dit uit in een rapportcijfer. Zonder transitiegeld haalt zes op de tien ziekenhuizen een onvoldoende. Onderzoeker Chris van den Haak: ‘Dit is zorgwekkend aangezien de transitieregeling in 2013 nog deels van toepassing is, maar daarna ophoudt te bestaan. Zonder nieuwe financiële compensatie of ingrijpende bijsturing door de ziekenhuizen zal de sector vanaf 2014 sterk op vermogens moeten interen.’ Volgens Van den Haak moet de politiek snel werk maken van een transparanter bekostigingssysteem. ‘Dat is cruciaal om de onduidelijkheid over opbrengsten die ziekenhuizen nu in hun greep houdt, weg te nemen. Maar de ziekenhuizen moeten zelf ook aan de slag, onder meer met meer samenwerken, beter kennis delen en professioneler geldbeheer.’

Verwachting

‘Onze verwachting is dat de druk op de liquiditeit in 2013 onverminderd hoog blijft’, zegt Van den Haak’s collega-onderzoeker Rob Karlas. ‘Dit door een combinatie van nieuwe vertragingen bij de contractonderhandelingen, de resterende financieringsoverschotten die dit jaar zullen moeten worden terugbetaald en de onzekerheid of verzekeraars bereid zullen blijven om ziekenhuizen in dezelfde mate te bevoorschotten.’ Banken volgen de ontwikkelingen nauwgezet, meent Karlas: ‘Zij zien dat de balansstructuur van de ziekenhuizen het afgelopen jaar sterk is veranderd en dat de financiële risico’s zijn toegenomen. Voor algemene ziekenhuizen is een goede invulling en werking van de treasuryfunctie nu onontbeerlijk geworden.’

1 REACTIE

  1. Dus een transparanter bekostigingssysteem, samenwerken, kennisdelen en professioneel geldbeheer gaat voorkomen dat ziekenhuizen in 2014 moeten interen op hun vermogen??? Misschien wel noodzakelijk, maar in mijn ogen zeker niet voldoende; bij mijn huishoudboekje gaat dat in ieder geval niet werken als ik last heb van verminderde inkomsten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.