Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Grote steden willen vrijheid voor uitvoering Wmo

Ruim 30 grote gemeenten van het land willen van het Rijk voldoende ruimte krijgen om de zorg zelf te organiseren. De gemeenten zijn bang dat de Tweede Kamer en het kabinet te veel 'kokers en schotten' gaan oprichten, waardoor de 'gewenste decentralisatie in het sociale domein' al bij voorbaat dreigt te mislukken.
Grote steden willen vrijheid voor uitvoering Wmo

Dat schrijft Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Stedennetwerk-G32 donderdag in een brief aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De commissie praat volgende week over de verschillende verantwoordelijkheden rond de decentralisatie, die op 1 januari 2015 een feit moet zijn. Er lijken nu al problemen te ontstaan rond jeugdzorg en thuishulp. (ANP)

5 REACTIES

  1. Je kan voor de regeltjes in de gemeente verordeningen ,,,schrik niet als je gaat lezen zitten veel eigen bijdragen in en inkomstenafhankelijke bijdragen en daarbij ook de inkomens van de hele familie.
    En dat betekend dan dat je geen hulpmiddelen krijgt.
    Echter bij wet en hoogeraad is dat verboden
    Dus als je de behoefte hebt lees dan in de gemeente verordeningen wat ze gaan doen.Klopt het niet ga er mee aan de slag

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees vooral heel veel ‘doe ons het geld want wij kunnen dat het beste’ tegelijkertijd lees ik maar heeeeel erg weinig inhoud, hoe men dat wil doen. Veel meer dan gekantelde keukentafels en ongerichte ‘sociale wijkteams’ lees ik nog niet. En adviesbureaus die neponderzoeken doen en dan roepen dat gekantelde keukentafel zorg 3 tientjes goedkoper is….. Misschien eerst maar eens bekommeren om de echte inhoud? En dan met een heel goed verhaal een claim leggen op het geld?

  4. dan kunnen ze gelijk dat hele legertje bijstandtrekkers aan de slag helpen?
    Maar de regeltjes zullen zeer ruim interpretabel worden bij betreffende gemeenten
    De meeste vrijwilligers zijn meestal al zelfstandig betrokken bij dergelijke zaken, mogelijk kunnen de ambtenaren zelf ook aan de slag geholpen worden?

  5. Inderdaad, er komen te veel schotten en potten geld van rijkswege. Van burgers wordt verlangd meer mantelzorg te leveren en zelfredzamer te worden. Van gemeenten en zorgaanbieders wordt gevraagd samen te werken. Dat wordt echter in praktijk moeilijk.
    Want de rijksoverheid organiseert (de care) in drie wetten (ZVW, WMo en Romp-AWBZ/LIZ) met verschillende financiele regimes. Daarmee stapelen de problemen zich op voor burgers en zorgverleners vanwege de extra administratieve rompslomp.
    Stel: we hebben een dementerende dame die o.b.v. de LIZ recht op intramurale zorg heeft, maar deze dame wil thuis blijven wonen en heeft naast begeleiding ook verpleging nodig, geregeld in de WMO en de ZVW. Hoe moet dat dan efficiënt administratief en financieel georganiseerd worden?
    Zou het niet beter zijn als al die potjes en regeltjes weer samen komen op lokaal niveau?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.