Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kanker kost EU-landen 126 miljard per jaar

Kanker heeft de lidstaten van de Europese Unie in 2009 bij elkaar 126 miljard euro gekost. Dat is gebleken uit een studie van Britse onderzoekers.
Kanker kost EU-landen 126 miljard per jaar
Foto: Stock.XCHNG

Van de 126 miljard ging 51 miljard naar gezondheidszorg. De overige kosten werden vooral gekwantificeerd op basis van zorg van familie of vrienden en verloren arbeidsproductiviteit. De onderzoekers becijferden dat kanker gemiddeld zo'n 102 euro kost per inwoner van de EU. Dat is nog wel fors minder dan de 255 dollar (188 euro) die kanker in de VS aan kosten veroorzaakt.

Publieke gelden

Het is het eerste onderzoek naar de kosten van kanker onder de 27 leden die de EU in 2009 telde en bedoeld om beleidsmakers publieke gelden beter te laten investeren. De studie werd bekostigd door de Amerikaanse medicijnenfabrikant Pfizer. (ANP)

Of registreer u om te kunnen reageren.