Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NPCF gaat in beroep tegen ziekenhuisfusie

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie tekent beroep aan tegen het besluit van de ACM om de fusie goed te keuren tussen het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom.
NPCF gaat in beroep tegen ziekenhuisfusie

 

 

Volgens de NPCF gaat de Autoriteit Consument en Markt in het toestemmingsbesluit van 3 oktober 2013 voorbij aan de mogelijke gevolgen van de fusies zoals prijsstijgingen, beperkte keuzevrijheid voor patiënten en machtsvorming. NPCF-directeur Wilna Wind: ‘Wij willen voorkomen dat de ongewenste gevolgen straks voor de patiënt zijn. Daarom gaan wij in beroep.' De NPCF sluit niet uit om in de toekomst ook tegen andere fusies in beroep te gaan.

Concurrentie

De ACM heeft de fusie goedgekeurd omdat deze de concurrentie niet zou beperken. De NPCF vindt deze conclusie speculatief en onvoldoende onderbouwd. Dat is ook de reden waarom de NPCF specifiek tegen deze fusie in beroep gaat, zo zegt de federatie.  Directeur Wilna Wind: 'Als ziekenhuizen fuseren betekent het dat één ziekenhuisbestuur het voor het zeggen krijgt en bepaalt welke zorg geboden wordt en welke niet, welk beleid ze hebben ten aanzien van kwaliteit. Er is geen prikkel meer om het beter of goedkoper te doen dan de concurrent, want die is er niet meer. Zorgverzekeraars kunnen het moeilijk krijgen om te onderhandelen over prijs en kwaliteit met zo'n machtig ziekenhuis.’

Procedure

Binnen zes weken na bekendmaking van een fusiebesluit van de ACM kan een partij hiertegen in beroep gaan bij de rechter. In dit geval dient de NPCF in beroep te gaan bij de rechtbank in Rotterdam. De rechter oordeelt op basis van aangedragen feiten en meningen. Het proces heeft geen opschortende werking ten aanzien van het reeds door de ACM genomen besluit.

Lievensberg

Een woordvoerder van ziekenhuis De Lievensberg laat weten te zijn overvallen door het bericht over het beroep. De ziekenhuizen zoeken momenteel uit of dit gevolgen heeft voor het fusietraject. De bedoeling van de ziekenhuizen is om op 1 januari 2014 de bestuurlijke fusie al rond te hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.