Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Twee op vijf patiënten stelt zorg uit vanwege kosten

‘Ik kon het niet betalen’ en ‘verhoging eigen risico’ waren de belangrijkste redenen die mensen hebben gegeven voor het uitstellen van zorg. Uit een meldactie van patiënten federatie NPCF blijkt dat 43 procent van de melders zorg heeft uitgesteld en zelfs zorg heeft gemeden.
Twee op vijf patiënten stelt zorg uit vanwege kosten
Foto: ANP Koen Suyk

Een kwart van de mensen geeft aan dat de gezondheid onnodig snel achteruit ging door het mijden van zorg. In 9 procent van de gevallen ging de gezondheid volgens patiënten zelfs onherstelbaar achteruit. Dat blijkt uit de een meldactie van patiënten federatie NPCF. Van de deelnemers zegt 43 procent dat men wel eens zorg heeft uitgesteld of helemaal niet naar de dokter is gegaan. Als belangrijkste reden wordt de verhoging van het eigen risico genoemd en genoemd dat men het niet kon betalen.

Gezondheid

Aan de meldactie deden zo'n 12.00 mensen mee. De patiënten koepel vindt de resultaten uitermate zorgelijk. Wilna Wind, directeur van de NPCF: 'Ik ben vooral geschrokken van hoeveel mensen aangeven dat hun gezondheid onnodig snel achteruit gaat. Bij sommige deelnemers zelfs onherstelbaar. Ik lees uit de verhalen dat mensen soms enorm in de knel zitten. Ze weten dat ze eigenlijk zorg nodig hebben, maar door de hoge kosten zien ze geen mogelijkheid.'

Fysiotherapeut

Vooral zorg van fysiotherapeut wordt uitgesteld of gemeden: dat gaat op voor 43 procent van de melders. 32 Procent van de deelnemers is ook terughoudend met medicijnengebruik. Verder geeft 28 procent aan niet meteen naar de specialist te gaan en zegt 26 procent de huisarts niet te bezoeken terwijl dat wel wenselijk was.

Baan

Uit de meldingen blijkt ook dat mensen zorg uitstellen vanwege sollicitaties of omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Wilna Wind: 'Mensen zitten dan in een moeilijke situatie. Ze hebben gezondheidsproblemen die opgelost moeten worden, maar zijn ook bang om te sneuvelen in een reorganisatie. Of ze zijn bang dat ze niet aan het werk komen.'

Chronisch zieken

Overigens blijkt ook uit een onderzoek van TNS NIPO onder artsen en patiënten, dat mensen zorg mijden vanwege de kosten van het verhoogde eigen risico. Het onderzoek toont verder aan dat de helft van de chronisch zieken de kosten voor de zorg niet meer kunnen opbrengen.

Carolien Stam

Of registreer u om te kunnen reageren.