Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorginstelling hoeft niet te rekenen op financiële steun

Bij de transitie naar extramurale zorg moet vooral gekeken worden naar de totale hoeveelheid zorg die ingekocht wordt in een regio en niet naar individuele productieafspraken van zorginstellingen. Dat laat Van Rijn weten in een Kamerbrief.
Zorginstelling hoeft niet te rekenen op financiële steun

Aanleiding voor de Kamerbrief is een schrijven dat VWS ontving van zorginstelling Cavent te Oud-Beijerland over de contracteerruimte in de AWBZ. De zorginstelling geeft aan dat zij een veel hogere korting op de extramurale begeleiding in de gehandicaptenzorg verwacht in 2015, namelijk 50 procent in plaats van 25 procent. Ook ziet Cavent dat er in 2014 al forse kortingen plaatsvinden op de extramurale zorg.

Korting

Van Rijn reageert dat hij het percentage van 50 procent niet herkent. 'Na bestudering van de brief en de e-mail van Cavent en na een telefonisch onderhoud, ben ik nog niet overtuigd van de berekeningswijze. Zo worden bijvoorbeeld aannames gemaakt over kortingen van gemeenten en worden prijs- en volumemutaties bij elkaar opgeteld.' Van Rijn blijft daarom uitgaan van de genoemde 25 procent korting.

Gemeente maakt keuze

De begeleiding gaat in 2015 van AWBZ naar Wmo. Gemeenten zullen de begeleidingstaken op zich nemen. Zij kunnen meer maatwerk leveren en zijn daardoor in staat om deze besparingen te realiseren, denkt Van Rijn . 'Het betekent wel dat gemeenten in de toekomst de zaken anders moeten gaan aanpakken. Zij kunnen niet eenvoudigweg de AWBZ kopiëren en tegelijkertijd een omvangrijke taakstelling realiseren,' schrijft Van Rijn in de Kamerbrief. De veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor bestaande instellingen en de cliënten die zij helpen. Hoe de decentralisatie uitpakt is op voorhand niet te zeggen volgens de staatssecretaris. 'Het hangt af van de keuzes die gemeenten in de toekomst gaan maken.'

Maatregelen nodig

Tot slot beseft Van Rijn dat de zorg  aan de vooravond staat van omvangrijke hervormingen. Dat is in 2014 al merkbaar en van invloed op de contracteerruimte. Deze maatregelen zijn nodig, vindt Van Rijn, om de langdurige zorg en ondersteuning in de toekomst betaalbaar te houden en om een omslag te maken naar zorg in de buurt en om meer uit te kunnen gaan van wat mensen nog wel kunnen.

5 reacties

 • troda

  Het kan zo maar zijn dat gemeentes het heel goed gaan doen. De boventallige ambtenaar kan met zijn boerenverstand wel eens veel beter zijn dan al die hotemetoten die denken te weten wat goed is voor de zorgvrager. Er zit veel gebakken lucht in deze sector.

 • Annemie Delissen

  het enige wat ik hieraan toe kan voegen: laat hopen dat dit niet beoordeeld wordt door een 'bijgeschoolde' ambtenaar, advies: een expert in de gezondheidszorg.

 • Marchand

  …..en hoe wordt de grens bepaald tussen ‘erg’ en ‘heel erg’ of ‘nodig’ en ‘heel erg nodig’? Door een boventallige ambtenaar waar nog iets mee moest, door de lichte sociaal werker die ineens generalist blijkt te zijn? Vreest en hoedt u voor de Nieuwe Flinkheid en Zelftoegekende Expertise, twee opkomende fenomenen die laatste tijd…..

 • wetje

  waar komt de gedchten vandaan dat mensen niet doen wat zij wel kunnen, bijna niemand wil maximaal afhankelijk zijn van hulp.

 • G123

  Amerikaanse toestanden

  ''Tehuizen komen geld tekort. 'Menzis zegt eigenlijk: voor het einde van het jaar moeten 12 mensen zijn overleden.' Zorgkantoren draaien de geldkraan voor ouderen in verzorgingshuizen te snel dicht, klagen de verzorgings- en verpleeghuizen bij hun brancheorganisatie ActiZ.''

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3541587/2013/11/09/Vitale-ouderen-te-duur-voor-zorg.dhtml

  Menzis ,u weet wel ,van de nieuwe ''goedkope '' HEMA-zorgverzekering....

Of registreer u om te kunnen reageren.