Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De Hoop betaalt 27.000 euro terug aan verzekeraars

Christelijke ggz-aanbieder De Hoop in Dordrecht heeft zorg verleend in een niet –erkende christelijke instelling voor verslavingszorg waar cliënten werden ‘misbruikt’. De NZa vindt dat De Hoop hiervan op de hoogte had moeten zijn.
De Hoop betaalt 27.000 euro terug aan verzekeraars

De Hoop heeft de zorgverzekeraars 27.000 euro terugbetaald aan onterechte declaraties.

Christelijk

Bestuurder Jaap de Gruijter: 'Vanuit ons hart en de verantwoordelijkheid die wij voelen voor goede christelijke zorg, willen wij tegemoetkomen verzoeken van kleine, christelijke zorgorganisaties. Helaas zijn in dit geval, al onze goede bedoelingen ten spijt, kwetsbare mensen door anderen misbruikt en dat hebben wij niet kunnen tegengaan.'

Jesus Centrum

Het Jesus Centrum bestaat inmiddels niet meer. De bewoners van het centrum in Nijkerk verbleven in een onveilig pand  waar ze niet de noodzakelijke en passende zorg ontvingen. Bovendien moesten ze verplicht meer dan 40 uur per week arbeid verrichten. Omdat het Jesus Centrum een niet-erkende verslavingskliniek was, had het De Hoop nodig om behandelingen te geven.

Inspectie

Volgens een voorlichter ging het om groepstrainingen aan zeventien cliënten die plaatsvonden in 2009 en 2011. Hiervan waren zowel  de verslaglegging als de declaraties niet in orde. Uit een onderzoek door de Inspectie blijkt dat de zorg niet verantwoord is verleend. De NZa gaf De Hoop daarom een aanwijzing. De Hoop zegt het bedrag van 27.000 euro uit eigen beweging te hebben terugbetaald. Een 'beperkt' bedrag, gemeten naar de jaaromzet van 30 miljoen euro.

De Hoop

Bestuurder De Gruijter, die op 1 september is aangetreden, zegt de 'al ingezette verbetertrajecten te versnellen om herhaling in de toekomst te voorkomen'. Hij geeft deels de schuld aan het 'hopeloos ingewikkelde financieringssysteem' in de ggz waardoor declaratiefouten op de loer liggen. De Gruijter steekt desondanks de hand in eigen boezem: 'Dat we werken vanuit de Bijbelse opdracht betekent alleen niet dat we geen fouten zouden kunnen maken. Dat is nu maar weer gebleken. Het betekent ook dat we verder zullen moeten groeien in professioneel handelen.'

Of registreer u om te kunnen reageren.