Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer heroverweegt overheveling zware ggz

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is bereid te luisteren naar partijen in de Tweede Kamer die zich zorgen maken over de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz). Van Rijn wil de ggz-zorg onderbrengen bij de zorgverzekeraars, maar onder meer CDA, D66, GroenLinks en SP zijn daar tegen. ‘Wij bepalen hoe de wet eruit gaat zien', stelde Vera Bergkamp (D66) woensdag. Zij wil hierover na het kerstreces een uitspraak van de Kamer.
Kamer heroverweegt overheveling zware ggz
Foto: ANP Photo

Bergkamp vraagt zich net als Mona Keijzer (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) af waarom er vanaf 2015 onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met psychische en lichamelijke aandoeningen. Alleen de langdurige ggz-zorg zou naar de zorgverzekeraars gaan, de andere langdurige zorg blijft vallen onder de volksverzekering AWBZ.

Rechtszaak GGZ Nederland

Van Rijn zei dat het voor hem geen halszaak is waar het wordt ondergebracht, zolang mensen maar de zorg krijgen die ze nodig hebben. Bij zijn keuze om de langdurige ggz-zorg een taak van de zorgverzekeraars te maken, is de bewindsman vooral afgegaan op adviezen van deskundigen. GGZ-Nederland kondigde aan naar de rechter te gaan om te voorkomen dat kwetsbare cliënten die beschermd wonen, door alle veranderingen tussen wal en schip vallen. Bij Van Rijn zijn ze altijd welkom voor een gesprek.

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige die gaat bepalen welke zorg iemand nodig heeft, moet van de Kamer vooral makkelijk toegankelijk zijn. Het is niet de bedoeling dat mensen een rekening krijgen na het bezoek van de wijkverpleegkundige, omdat die onder het eigen risico gaat vallen, was de boodschap aan de bewindsman.

Nieuwe aanpak

Van Rijn erkende het belang van de goed beschikbare wijkverpleegkundige die zelfstandig beslissingen kan nemen. Hij beloofde dat hij de wensen meeneemt bij de verdere uitwerking van de plannen. ‘We gaan iets nieuws doen, maar dit is net als bij de huisarts. Die is er ook niet alleen voor als er iets aan de hand is, maar ook als iets dreigt of juist voorkomen kan worden.’ De wijkverpleegkundige gaat als het aan hem ligt zo snel mogelijk aan de slag, liefst per 1 januari 2015.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.