Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dagboek Diagnose Technologie: Over innovatie en ondernemerschap

Michel van Schaik
De auteurs van Diagnose 2025 zijn op zoek naar verbetermogelijkheden in de gezondheidszorg voor hun derde boek Diagnose Technologie. In dit 'dagboek' doen zij en andere experts tussentijds verslag van hun bevindingen.
Dagboek Diagnose Technologie: Over innovatie en ondernemerschap

Minister Schippers van VWS heeft een oproep gedaan aan patiënten, personeel en zorgverzekeraars om mee te denken over bezuinigingen in het basispakket. Zij wil 1,5 miljard euro bezuinigen maar iedere poging om wat aan het pakket te doen leidt tot weerstand. Haar oproep is een van de vele pogingen om in te grijpen en de zorguitgaven beheersbaar te maken. Als mede-auteur van de scenarioverkenning Diagnose 2025; Over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg dringt het beeld van een breukscenario (tweedeling in de samenleving) zich nadrukkelijk op. Dat wil niemand, maar hoe kunnen we het voorkomen?

Snijden in het pakket is het laatste wat je zou moeten willen. Er is nog veel ruimte voor verbetering in het huidige zorgsysteem. We kunnen meer waarde creëren voor patiënten per uit te geven euro. Dit kan bijvoorbeeld door scherper te kijken naar praktijkvariatie, door deskundigheid te concentreren en door niet meer ongebreideld te diagnosticeren als dat geen toevoegde waarde heeft. Maar er is ook innovatie en ondernemerschap nodig van alle betrokken actoren. En het vraagt om een slimme inzet van al aanwezige en toekomstige technologie om zorgprocessen te analyseren en te ondersteunen.

Samenwerking met veld en bedrijfsleven

We zijn enthousiast geworden door de reacties op ons eerste boek in 2010 en onze vervolgpublicatie Diagnose Diabetes 2025 in 2012. Momenteel werken we aan het project Diagnose Technologie; over innovatie en ondernemerschap. Dat moet uitmonden in een derde boek dat in september zal verschijnen. Bijzonder is dat we voor het tot standkomen van het boek intensief samenwerken met opinieleiders en stakeholders uit het zorgveld en het bedrijfsleven: patiënten/cliënten, maar ook medische professionals, wetenschappers en experts van bedrijven als Philips, Achmea en Nutricia. Het project is een publiek-private samenwerking geworden zonder dat een beroep wordt gedaan op overheidssubsidie. Zelfredzaam dus.
De komende maanden houden wij en andere betrokkenen u regelmatig op de hoogte van tussentijdse conclusies en bevindingen. Want we wisselen veel kennis uit en discussiëren veel. Dit doen we langs de lijnen van vier grote ziektebeelden: kanker, COPD en astma, chronisch hartfalen en ouderdomsgerelateerde zorgvragen. Deze ziektebeelden zijn geselecteerd vanwege de hoge prevalentie en de grote impact op het leven van mensen, de samenleving en het zorgsysteem. Uit onze eerste sessies in december en januari kwam naar voren dat we meer moeten leren denken in termen van waardecirkels dan in waardeketens. Voorts kwam nadrukkelijk naar boven hoe belangrijk het is om deskundigen uit verschillende sectoren en industrieën bij elkaar te brengen. Dat levert enorm veel inspiratie voor innovaties op.



Meer ruimte nodig


Het meest is mij de passie van alle betrokken terzake deskundigen bijgebleven. Er is enorm veel drive aanwezig bij mensen uit de zorg maar ook uit het bedrijfsleven om de zorg beter, toegankelijker en betaalbaarder te maken. Mijn advies aan politici is om het zorgveld meer vertrouwen te geven door ruimte te bieden aan innovatie binnen de – thans vaak te strakke – wettelijke kaders en regelingen.

Meer informatie over Diagnose Technologie op de website: www.diagnosetechnologie.nl of via Twitter: @diagnosetech

2 REACTIES

  1. NU IS HET TIJD VOOR INNOVATIES (dat is de kop van dit artikel).
    Weer een demonstratie hoe de zorg in elkaar zit.
    Nee, niet nu, maar al jaren en jaren geleden hadden de zorginstellingen — zoals het bedrijfsleven dat noodgedwongen ook moest — zuinig, kostenbesparend, EFFICIENT en met minder duur en overtollig management moeten werken.
    Nee, telkens de premies verhogen, zonder zich af te vragen waar dat naar toe ging. Dat is op een drenkelingenboot alsmaar zout water drinken tot je er aan kapot gaat. Alleen als er INTELLECT aan boord is, kunnen ze misschien overleven. De zorg heeft een tekort aan intellect en een teveel aan graaiers.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed om te horen dat er samen met zorgverzekeraars gewerkt wordt aan een advies over technologische ontwikkelingen. Tot op heden hebben zorgverzekeraars elk goed idee om zeep geholpen en waren zij ook niet bereid om gezamenlijk onderzoek te doen naar de kosten en effecten van zorgvernieuwing. Volgens mijn contacten komt vernieuwing er op neer dat de kosten van het aanbieden van zorg dalen. Zorgverzekeraars hoeven dergelijke vernieuwing niet te financieren want dergelijke vernieuwing is in het voordeel van de aanbieder.
    Elke andere vorm van zorgvernieuwing levert een duidelijk NEE op. Of het nu gaat over zorgvernieuwing waarbij de kosten van zorg buiten het ziekenhuis lager worden, of zorg waardoor de patient beter af is, de zorgverzekeraar heeft er geen interesse in.
    Als het nieuwe boek uitlegt onder welke voorwaarden zorgverzekeraars toch geinteresseerd zijn, dan zal het boek een grote toegevoegde waarde hebben. Als het boek daarentegen uitlegt waarom zorgverzekeraars geen interesse hebben, dan kunnen we daarmee naar VWS. VWS stuurt op dit moment iedereen met goede ideeën naar de zorgverzekeraars. En daardoor is wezenlijke vernieuwing vrijwel onmogenlijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.