Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Loek Winter hekelt afschaffing restitutiepolis

Mark van Dorresteijn
Wanneer de restitutiepolis wettelijk wordt afgeschaft, zal dat de macht van zorgverzekeraars disproportioneel vergroten. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter, bestuurder MC Groep en professor aan de Nyenrode Business Universiteit in reactie op het voorstel voor een wetswijziging dat momenteel in de Tweede Kamer voorligt.
Loek Winter hekelt afschaffing restitutiepolis
Foto: MC Groep

Patiënten kunnen dankzij de restitutiepolis hun eigen behandelaar kiezen, ook als deze geen contract heeft met hun zorgverzekeraar. De zorgverzekering betaalt dan de voorgeschoten kosten voor 80 procent terug. ‘Dat biedt patiënten keuzevrijheid, maar perkt ook de macht van zorgverzekeraars in. Met slechts negen zorgverzekeringsconcerns op 2.300 zorgaanbieders is dat nodig’, aldus Winter. ‘De grote zorgverzekeraars zijn disfunctionerende molochs geworden. Het duurt jaren voordat een contractverzoek van een nieuwe zorgaanbieder in behandeling wordt genomen. Dankzij de restitutiepolis kan zo’n nieuwe aanbieder toch alvast patiëntenzorg leveren.’

Vrije keuze

Winter is voorzitter van de MC Groep, een ziekenhuis met drie locaties. Als voorbeeld van keuzevrijheid noemt hij de kindercardiologen die hij heeft gecontracteerd. Wanneer ongeruste ouders met hun baby eindelijk uitsluitsel hebben over de ernst van het hartruisje dat de dokter op het consultatiebureau hoorde, zijn ze vaak maanden verder waarin ze ettelijke zorgverleners hebben gezien. Winter contracteerde voor zijn eigen kliniek kindercardiologen die regelmatig een middag spreekuur houden. Ouders kunnen snel terecht en krijgen meteen uitsluitsel. ‘We zijn beter en sneller’, zegt Winter. ‘Dat scheelt ongerustheid, tijd en geld. Ik probeer al sinds 2008 om hierover een contract af te sluiten met de zorgverzekeraars. Het is nu 2013, het lukt al vijf jaar niet om de medisch adviseur te spreken te krijgen. Als de restitutiepolis wordt afgeschaft, kan ik deze betere en goedkopere zorg niet meer leveren. Dat geldt voor veel van de zorg die ik lever.’

Sneller overstappen

De restitutiepolis kan alleen afgeschaft worden, vindt Winter, als de verzekeraars binnen een maand uitsluitsel kunnen geven over een nieuw contractverzoek. Ook vindt hij dat de consument dan niet eenmaal per jaar, maar op elk moment moet kunnen overstappen naar een verzekeraar die de gewenste zorg wel vergoedt: ‘Alleen dan is zijn keuzevrijheid gegarandeerd.’

Afschaffing restitutiepolis

Het kabinet wil de restitutiepolis in het basispakket afschaffen. Er blijven dan alleen naturapolissen over. Deze wetswijziging heeft als doel de positie van verzekeraars bij de zorginkoop te versterken. Het biedt hen de mogelijkheid om verzekerden te sturen naar zorgaanbieders waarmee zij een contract hebben afgesloten. Als burgers naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders willen, moeten ze dat uit eigen zak betalen of  via de aanvullende verzekering regelen. Ook in de ggz zorgt de afschaffing voor onrust. Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten, denkt eveneens dat zorgverzekeraars te veel macht krijgen. ‘Verzekeraars kunnen eisen wat ze willen, want als therapeuten niet akkoord gaan krijgen ze geen contract en kunnen ze hun praktijk wel sluiten. Het is ongezond als één partij in de onderhandelingen over een veto beschikt’, liet zij eerder weten aan Zorgvisie.

Reactie Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil nog niet reageren op eventuele afschaffing van de restitutiepolis. ‘We willen niet vooruit lopen op de zaken’, stelt een woordvoerder. ‘Het moet nog getoetst worden of het wel mag volgens Europese richtlijnen. Ook Eerste en Tweede Kamer moeten nog beslissen.’ De woordvoerder legt uit dat zij zich eerst zullen buigen over de mogelijkheid van lagere restitutie. ‘Dat geeft een verzekeraar sturingsmogelijkheden. Zij kunnen dan zelf bepalen hoeveel vergoeding een verzekerde krijgt bij een bepaalde behandelaar. De gedeeltelijke vergoeding verdwijnt overigens wanneer de restitutiepolis wordt afgeschaft, dan blijft alleen de naturapolis over en wordt een behandeling vergoed of niet.’ Onduidelijkheid voorafgaand aan het overstapmoment van verzekerden moet verder zoveel mogelijk worden voorkomen, vindt ook de woordvoerder. ‘Verzekerden moeten een goede keuze kunnen maken en dat kan alleen als zij de juiste informatie hebben. Helaas is het zo dat de overheid soms pas laat met wijzigingen komt, dat maakt het lastig voor verzekeraars.’

14 REACTIES

  1. Het blijft opmerkelijk. Sinds de invoering van de Zvw dienen de zorgverzekeraars de regie te voeren vooral door selectief zorg in te kopen (aldus de RVZ). Als dat eindelijk mogelijk is vooral door het afschaffen van de restitutieverzekering, wat niet betekent dat er geen keuzevrijheid meer is, krijgen ze al de wind van voren zonder dat resultaten hun ongelijk bewijzen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ben er ook niet voor dat mij het recht op keuze ‘ontnomen’ wordt, doordat de restitutiepolis uit het basispakket gehaald wordt. Daar gaat de discussie toch over (of is er sprake van een algehele afschaffing)? Wellicht tijd om aan te sluiten bij een nieuwe zorgverzekeraar van en voor de zorg?! Waar je zelf of in ieder geval mede bepaalt wat het beleid is? Restitutiepolis in aanvullend pakket voor 1 euro per jaar? @ IKKE –> Ik zet in op Anno12!

  4. Marktwerking in de Zorg, een dom idee, want in andere landen blijkt dat marktwerking in publieke sectoren duurder en of de dienstverlening slechter wordt. Als je de koopman wakker maakt dan gaat ie voor de winst, je mag dan hopen op kwaliteit. DBC-en is de koopman wakker maken; dat heeft de overheid zelf gedaan en gewenst. Een nieuw initiatief zoals Europsyche is door zorgverzekeraars( lees het kartel zorgverzekeraars) mbv Mw schippers kapot gemaakt.(sluwe wijze van bezuinigen:miljoenen niet uitbetalen terwijl de zorg wel geleverd was) Men wil dus geen vernieuwing op de markt terwijl dit wel de bedoeling was. Visieloos gebeuren maakt het schip gezondheidszorg koersloos. Misschien toch wat meer kijken of het programma van SP wat wetenschappelijker verantwoord is? En van daaruit kijken structurelere bezuinigen over de langere termijn? Misschien zelf een zorgverzekering starten zoals einde 2012 het idee was door de UMC’s? Zodat wetenschap ethiek en gezond economisch beleid hand in hand kunnen gaan. Ik ben voor.

  5. Keuzevrijheid voor de patiënt gaat om de macht van de belangrijkste speler in de zorg: de patiënt. Uiteindelijk wellicht, zal duidelijk worden dat niemand anders voor de patiënt kan kiezen dan deze zelf. De ‘macht’ grijpen zonder na behoren toegevoegde waarde aan de eind beslisser te bieden, gaat het niet worden. Zeker: controle op kwaliteit is een toegevoegde waarde, maar niet door deze controle definitief uit handen van de patiënt te nemen. Wel door ervoor te zorgen dat het geleidelijk aan verhogen van minimale kwaliteit de drijfveer is voor partijen om steeds meer toegevoegde waarde te ontwikkelen.
    Volume zoeken zonder toegevoegde waarde te bieden kan alleen door prijzen te laten zakken. Maar daar is kwaliteitsontwikkeling niet mee gebaat. Samenwerking en bundeling van specialiteit biedt daarvoor de kans. Maar zonder doorbreken van bestaande structuren en samenvoegen van op specifieke zorg gerichte structuren gaat dat niet. Integrale zorg is nu eenmaal een must om zorg processen te optimaliseren.

  6. Wanneer we ons herinneren dat de gepromote doelstelling achter de hele ZVW is geweest dat de zorgmarkt een vrije markt wordt waarin door onderlinge concurrentie van zorgaanbieders hoge kwaliteit tegen lage prijzen tot stand komt, dan is de ”oplossing’ van het afschaffen van de restitutiepolis onbegrijpelijk. Wanneer we inzien dat het beleid van de achtereenvolgende regeringen werd bepaald door de goed georganiseerde verzekeraars, zonder wier hulp men dacht het niet te kunnen realiseren, dan is dit voorstel tot verdere beknotting van de keuzevrijheid van de burger zeer begrijpelijk. Hoe lang gaat dit nog door? Tot voldoende burgers hun ‘vertegenwoordigers’ in de Tweede Kamer tot ingrijpen dwingen of tot het net als in zuidelijker landen tot onrust en rellen leidt.

  7. het probleem zit inderdaad in de regierol die de politiek de zorgverzekeraars heeft toegedacht: door die verantwoordelijkheid voor het totale budget komt hun functie als behartiger van de belangen van de individuele verzekerde in het gedrang. dat de verzekeraars daarnaast als private ondernemingen in het algemeen een winstdoelstelling hebben maakt de verstrengeling van belangen er helaas niet minder op.

  8. Allereerst wil ik de moedigen, die tegen de stroom inroeien, inderdaad sterkte wensen. En eigenlijk zou er ook een georganiseerde tegenstem van het publiek, de patienten, moeten komen. Bij de driehoek zorgverzekeraars, zorgaanbieders en zorggebruikers zit de macht maar bij 1 partij.De overheid geeft de regie uit handen, maar er is niemand die daar blij mee is. De reden daarvoor was dat dat minder zou kosten. Heeft daar ooit iemand onderzoek naar gedaan? Wat al die overhead en dat gestolde wantrouwen meer heeft gekost, dan onze voorheen toch redelijk zuinige zorg?

  9. Rake opmerking van Loek Winter.
    De consument heeft toch al weinig keuzemogelijkheden. Er zijn maar een paar primaire verzekeraars en de rest van de aanbieders is allemaal via volmacht en andere constructies gelieerd aan deze aanbieders.
    Om nog een beetje keuzevrijheid over te houden, is het juist belangrijk om zoveel mogelijk varianten in de aanbiedingen te houden, zodat er voor de consumenten nog iets te kiezen overblijft.
    De politiek zou juist méér variatie mogelijkheden moeten stimuleren. Zorgverzekeraars hebben voldoende macht om scherp in te kopen, de bulk blijft toch altijd via hun bemiddeling gaan en door het scheppen van meer keuzes gaan ze minder makkelijk achterover leunen.
    Willem

  10. Elk goed nadenkend persoon voelt de bui denk ik wel hangen!
    Je wordt onderworpen aan de willekeur van deze machtige logge organen.
    Er zijn te veel factoren, waaraan het welzijn van onze client gemoeid is.
    En die niet zomaar door deze instanties in goede banen kunnen worden geleid
    Ook al is de operatie gelukt, de patient is gestorven, helaas.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.