Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Slotervaartziekenhuis int rekening voor patiënten

Het Slotervaartziekenhuis gaat alle rekeningen innen voor patiënten die zorg hebben gekregen in het ziekenhuis. Hiermee wil het inkoopcontracten omzeilen en ‘de macht van zorgverzekeraars breken’.
Slotervaartziekenhuis int rekening voor patiënten
Foto: ANP

Dat zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak vanmiddag. Het ziekenhuis gaat aan iedere nieuwe patiënt een doorlopende volmacht vragen, waarmee deze het recht van declaratie overdraagt aan het Slotervaartziekenhuis. Erbudak: 'Als dit lukt, hoop ik dat andere ziekenhuizen ons volgen.'

Achmea accepteert geen declaraties

Vorige week werd bekend dat Achmea geen inkoopcontract afsluit met het Slotervaartziekenhuis. Consequentie daarvan is dat Achmea geen declaraties meer accepteert van het ziekenhuis. Patiënten zouden hun rekening zelf rechtstreeks aan het ziekenhuis moeten betalen en bij de zorgverzekeraar moeten declareren. Achmea en Agis hebben hun verzekerden hierover geïnformeerd. Door nu namens de patiënt de rekeningen in te dienen, krijgt het Slotervaartziekenhuis de rekeningen toch betaald. Bovendien hoeven patiënten zelf niets voor te schieten. Erbudak: 'Wij zijn het zat. Het maakt ons niet meer uit om welke verzekeraar het gaat en of we er wel of geen inkoopcontract mee hebben afgesloten.'

Teveel geld

Achmea liet weten geen inkoopcontract te hebben afgesloten omdat het ziekenhuis teveel geld vroeg en boven de afspraken in het hoofdlijnenakkoord zat. Erbudak: 'Dat is onzin, wij kwamen niet boven de 2,5 procent en bovendien is dat een landelijk gemiddelde.' Erbudak weet dat haar ziekenhuis niet het enige ziekenhuis is dat geen inkoopcontract heeft met een zorgverzekeraar. Door de omweg van de volmacht, hoopt zij de macht van zorgverzekeraars te kunnen breken. 'Ik denk dat wij een neveneffect hebben gecreëerd waar ze niet op hebben gerekend. De vrije artsenkeuze blijft overeind, het geld volgt de patiënt.'

Rechtszaak

Tegen Achmea wil het Slotervaartziekenhuis een rechtszaak aanspannen. Omdat er geen inkoopcontract is, rekent het ziekenhuis 'passantentarieven'. Deze tarieven worden door het ziekenhuis zelf vastgesteld. Ze liggen boven de tarieven die normaal in inkoopcontracten worden afgesproken. Uit het verschil hoopt Erbudak de patiënten te kunnen bijpassen die een deel van de rekening zelf moeten betalen, nu Achmea geen inkoopcontract heeft gesloten. Het Slotervaartziekenhuis is voor 67 procent van de omzet, zo'n negentig miljoen euro, afhankelijk van Achmea. De zorgverzekeraar houdt vol dat hij maximaal 90 procent van het gemiddelde inkooptarief zal betalen. Erbudak zegt dat een rechtszaak hierover 'in voorbereiding' is.

9 reacties

 • GVerheij

  Terechte actie van Slotervaart. De zorgverzekeraar overspeelt zijn hand en het ministerie zou dat ook moeten inzien: maak van de zorgverzekeraar wettelijk wat het ook is: een administratiekantoor. Dwz: zorgpremies innen, solidariteit, zorg inkopen. Op basis van zorg-kwaliteit.
  Dat heeft veel voordelen:
  1. Selecteer de beste zorginstellingen op basis van kwaliteit, NZa en inspectie kunnen hierin ondersteunen, zorgverzekeraars hebben nu wel voldoende aangetoond weinig benul van zorg-kwaliteit te hebben. Begrijpelijk ook want doordat zorgverzekeraars nu geleid worden door aandeelhouders en 'financials' is de laagste prijs het enige dat telt. Zie Achmea en Slotervaart.
  2. Idiote salarissen, bonussen, vertrekpremies behoren tot het verleden. Net als misleidende reclames. Ambtenaren runnen het zorgadministratiekantoor voor minder dan de balkenende-norm: lekker voordelig
  3. De Nederlandse Bank zal een zorgadministratiekantoor niet kwalificeren als financiele instelling, waardoor er ook geen reserves van miljarden aangehouden hoeven worden: dat geld komt vrij en daarvan kan dan eindelijk en onmiddelijk wèl zorg ingekocht worden
  De financiering van de zorg wordt er een stuk transparanter van en dus noemen we dit ZOT: 'Zorgverzekeraars op weg naar Transparantie'. Een toepasselijke naam.

 • adje rem

  Het Zorgontzet ???Begint nu in Slotervaart de VICTORIE???.......p.s bovenstaande Ad Rem is een ander persoon . w.a.

 • rechterst

  Die logge zorgmultinationals hebben tezamen, net als die banken te veel macht.
  Dus een ongelijke strijd, die ze helaas zal verliezen.
  Tegen deze logge instanties moet opgekomen worden!!!!!
  DEcentraliseren de zaak.En gun de kleine ondernemer nog wat lucht.
  Dit door de nieuwe wereld orde verzonnen concept, dient te worden vernietigd1

 • Ad Rem

  Go Slotervaart Go. hoop dat andere ziekenhuiszen ook het lef hebben eindelijk eens voor patienten en met patienten op te trekken om de betuttelende macht van nors doende zorgverzekeraars te doorbreken. Want het Slotervaart staat nog in zijn recht ook. Daarnaast helpt het op deze manier de rechten van patienten die o.a. Achmea zo graag nog verder had ingeperkt tbv hun eigen macht, in ere te herstellen.
  Nu maar hopen dat de beroepsbemoeiels van de belangen vereenigingen en de overheid niet zo geschokken zijn (omdat hiermee pijnlijk duidelijk wordt dat het macro beheersings instrument in streidt is met de afspraken die in de polisen met klanten/patienten gemaakt zijn) dat ze druk gaan uitoefenen om hun eigen hachje te redden en falen/onkunde te verdoezelen...
  Zouden ze de rechter kunnen bereiken met zulk lawaaig en dreigend geblaas? Het is eerder vertoont...

 • noordman

  Op zich een prima zet maar valt men niet in zijn eigen mes (adminisstratieve last)? Patienten moeten toch goed kijken naar hun eigen belang, dus een volmacht met mitsen en maren waar fouten van het ziekenhuis voor het ziekenhuis zijn (nav de opmerking van Henk).

 • Henk

  Benieuwd hoe het afloopt. Heel nuttig.
  Maar een financiële volmacht aan een ziekenhuis verstrekken? Als er een administratieve fout wordt gemaakt, zijn de gevolgen voor de verzekerde. En we weten hoe 'zorgvuldig' ziekenhuizen declareren.

 • Koos Dirkse

  Goeie zet van Aysel! Achmea wordt straks gek van de papierstroom in plaats van electronische aanlevering. En dan de enorme rij van klachten van patienten die ze te wachten staat......

 • gast

  Fantastisch!
  Dit is een goed signaal naar alle zorgverleners; géén contract (meer) tekenen!
  Zorgverzekeraars krijgen teveel macht!
  Ook maar gelijk de ( stalinistische-) NZa aanpakken.
  Hulde!

 • E.Kriek

  Bravo, Slotervaart. Mijn steun hebben jullie.

Of registreer u om te kunnen reageren.