Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Amsta in de clinch met staatssecretaris Van Rijn

De Amsterdamse zorgorganisatie Amsta betreurt een brief van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. In de brief van 7 maart schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer dat Amsta een onjuiste voorstelling van zaken geeft over tariefkortingen door zorgkantoren. Vandaag reageert Amsta hierop met de stelling dat het Van Rijn is die fout zit.
Amsta in de clinch met staatssecretaris Van Rijn
Foto: Jacques Zorgman

Bestuurder Relinde Weil van Amsta liet begin februari weten dat haar instelling voor hetzelfde bedrag gekort wordt door zorgkantoren als waarvoor het extra middelen ontvangt van VWS. Daarmee doelt zij op de zogenoemde intensiveringsgmiddelen voor extra intramuraal personeel. Dit bedrag zou wegvallen door de tariefkortingen van de zorgkantoren van Zorg en Zekerheid en de CZ-zorgkantoren. Hierop heeft de vaste commissie voor VWS vragen gesteld aan de staatssecretaris. Hij schrijft op 7 maart: 'Het is een onjuiste voorstelling van zaken dat de tariefkorting van de zorgkantoren de verhoging van de maximumtarieven weer ongedaan heeft gemaakt. Ten eerste omdat de tariefkorting van de zorgkantoren veel lager is dan de verhoging van de maximumtarieven en ten tweede omdat ook in 2011 sprake was van een tariefkorting die in 2012 is gecontinueerd.'

Tariefkorting
In zijn brief rekent Van Rijn voor dat de instelling in 2011 en 2012 met respectievelijk 1,1 procent en 1,4 procent is gekort. Dat terwijl er in 2012 4,8 procent bijkwam onder invloed van de intensiveringsmiddelen.

Onjuiste voorstelling van zaken

Weil schrijft dat Van Rijn een onjuiste voorstelling van zaken geeft. 'In onze uitlatingen, die u een onjuiste voorstelling van zaken heeft genoemd, verwijzen wij niet naar 2011 en 2012 maar naar 2013. Als we voor Amsta de situatie in 2013 vergelijken met die in 2012 is er nogal wat veranderd. Amsta heeft ten opzichte van 2012 extra tariefkortingen opgelegd gekregen van het zorgkantoor Achmea, zowel in de verstandelijke gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg. Daarnaast heeft Amsta te maken met de halvering van de vervoerstarieven, de extramuralisering van verzorgingshuizen en het vervallen van de intensiveringsmiddelen voor de geriatrische revalidatiezorg. Dit alles als gevolg van het regeerakkoord. Opgeteld hebben wij berekend dat dit voor Amsta een totale korting ten opzichte van 2012 betekent van 3,1 miljoen euro. In 2013 ontvangt Amsta nog steeds intensiveringsmiddelen voor een bedrag van 3,2 miljoen euro.'

3 reacties

  • adje rem

    Gelukkig gaan zorgverleners steeds meer de nog ongelijke strijd aan met de kongsi van de politiek bijgestuurde woekerpolisverzekeraarsgieren en de pennywijze overheid. Misschien begint toch de victorie bij AYSAL ERBUDAK ,ook te onaangenaam voor de ''gevestigde orde van the-old-boys ''.

  • eduardvanduin

    Laten de bobo's hun conflicten niet over de ruggen van de patiënten uitvechten. Er moeten meer handen aan het bed. Punt.

  • Jan C

    Heeft Weil ook rekening gehouden met hoge ontvangen gelden van VWS voor gekwalificeerd en voorgeschreven aantallen verzorgsters, terwijl hij structureel te weinig en te weinig opgeleide verzorgsters heeft geplaatst; HEEL JAMMER VOOR DE PATIENTEN (daar komt het verhaal van: enkele uren in je eigen drek zitten!! en nog veel en veel meer)

Of registreer u om te kunnen reageren.