Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CZ in beroep tegen ggz-arrest

Zorgverzekeraar CZ gaat in hoger beroep in de rechtszaak tegen verslavingskliniek Momentum. De rechtbank van Breda verplicht CZ een vergoeding van 75 procent van het tarief te betalen aan Momentum.
CZ in beroep tegen ggz-arrest

CZ heeft de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders in 2013 verlaagd. Kregen ze in 2012 nog 75 procent van het tarief, in 2013 nog maar 50 procent. Met de verlaging wil CZ verzekerden een financiële prikkel geven om te kiezen voor gecontracteerde zorgaanbieders. Momentum heeft echter met succes geprocedeerd tegen deze maatregel. De verslavingskliniek vindt dat de drastische verlaging het recht op vrije artsenkeuze feitelijk onmogelijk maakt. De rechtbank heeft die redenering gevolgd in haar uitspraak van 14 maart.

Hoger beroep CZ

Maar CZ laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Volgens een CZ-woordvoerder  geeft het Toezichtkader zorgplicht zorgverzekeraars (Zvw) van de Nederlandse Zorgautoriteit verzekeraars de ruimte om het tarief te verlagen. CZ wijst er daarnaast op voldoende zorg te hebben gecontracteerd. 'Verslavingszorg is geen groeimarkt, maar toch komen er elk jaar nieuwe aanbieders bij. Wij hebben weinig inzicht in hun kwaliteit en doelmatigheid, want ze bieden de zorg vaak aan in het buitenland. Het kan toch niet zo zijn dat zorgverzekeraars die rekeningen van ongecontracteerde aanbieders verplicht moeten vergoeden? Dat zou ten koste van de gecontracteerde aanbieders gaan, want we eten allemaal uit dezelfde ruif. Op deze manier is het niet mogelijk om de zorg betaalbaar te houden.'

Hoofdlijnenakkoord ggz

Volgens het hoofdlijnenakkoord dat verzekeraars, ggz-aanbieders en het ministerie van VWS hebben afgesproken is er in 2013 4243 miljoen euro beschikbaar voor de curatieve ggz. Om binnen dit budget te blijven, proberen zorgverzekeraars hun verzekerden te sturen naar gecontracteerde zorgaanbieders.

Of registreer u om te kunnen reageren.