Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Commissie Rouvoet rapporteert donderdag

Donderdag moet bekend worden of zorgverzekeraars bij de contractering misbruik hebben gemaakt van het overgangsregime voor de ziekenhuizen. Dan publiceert brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de resultaten van het onderzoek dat is uitgevoerd door een commissie van wijze mannen.
Commissie Rouvoet rapporteert donderdag

De onafhankelijke commissie is ingesteld na geruchten over afspraken over te lage prijzen met als doel om de risico's te verschuiven naar het centraal gefinancierde fonds van de overgangsregeling voor de prestatiebekostiging. Het overgangsregime duurt twee jaar. In 2012 is 95 procent van het budget gegarandeerd, in 2013 70 procent.

Strategisch inkoopgedrag

Als sprake is van dergelijk strategisch inkoopgedrag worden de totale uitgaven aan ziekenhuiszorg opgejaagd. ZN-voorzitter André Rouvoet heeft met zijn leden afgesproken dat de conclusie van de commissie ook de conclusie van de commissie  is en niet die van de opdrachtgever. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tot nog toe geen aanleiding gezien om zelf een onderzoek in te stellen.

Eén reactie

  • Maarten1

    Goed dat Zorgvisie de rapportage nu al onder de aandacht brengt. Dit is het schandaal van het jaar. En eigenlijk is het feit dat ZN de opdrachtgever is al een schandaal op zich. ZN heeft een buitengewoon groot belang bij een bepaalde uitkomst (er is niet aan de hand, gewoon doorlopen). Vermoedelijk heeft VWS geen schone handen en durft het daarom de NZa niet te vragen dit zaakje te onderzoeken. Maar stinken doet het.

Of registreer u om te kunnen reageren.