Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Commissie ziet geen misbruik overgangsmodel

Complexe regelgeving is mede de oorzaak geweest van de variatie in interpretatie, toepassing en gedrag van zorgverzekeraars en ziekenhuizen bij de zorgcontractering 2012. Misbruik van de overgangsperiode heeft de commissie niet geconstateerd.
Commissie ziet geen misbruik overgangsmodel
Foto: Koen Suyk

Dat is de conclusie van de "Commissie mogelijk misbruik transitiemodel", een commissie van externe experts die in opdracht van ZN onderzoek heeft gedaan naar mogelijk misbruik van het overgangsmodel in ziekenhuisfinanciering. Het rapport kwam vandaag uit.

Opportunistisch gedrag

Regelgeving die niet op alle vragen antwoorden geeft, leidt tot het risico van opportunistische interpretaties. Dat risico heeft zich volgens de commissie "zeer beperkt" gemanifesteerd. In de incidentele gevallen waar het zich heeft voorgedaan, wordt door de zorgverzekeraars die het aangaat gerepareerd. De commissie adviseert dat wordt geverifieerd of dit ook inderdaad gebeurt.

Risico op fraude

In een aantal gevallen is een risico op misbruik of fraude geconstateerd bij de contractering met individuele ziekenhuizen. Vooralsnog is niet gebleken dat dit risico zich zal materialiseren, omdat zorgverzekeraars, naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie bezig zijn te repareren "wat initieel vermoedelijk niet toelaatbaar was".

Lange weg te gaan

De Commissie vermeldt expliciet dat ze binnen een kleine regio een spreiding in productprijzen heeft gevonden van ruim 13 procent voor heup- en knievervangingen. Hieraan voegt de Commissie toe: "De weg naar transparante, marktconforme prijzen is nog lang."

3 reacties

  • Rob

    Knappe spelletje doofpotten van ZN. Dit bericht krijgt nergens aandacht en alle mensen die weten hoe het werkelijk ging kunnen dat niet vertellen zonder hun baan op het spel te zetten.

  • triple

    Tijd voor je pilletje, Ad

  • adje rem

    Begin eens met ''marktconforme'' transparante regelgeving , maarrrr.... dan kunnen dit soort marktconforme commissies natuurlijk niet in een marktconforme tijd tot aan hun marktconforme pensionering hun marktconforme vergoedingen opstrijken ..Vergeet ik bijna de altijd TRANSPARANTE marktconforme bonussen en overige transparante marktconforme niet vermelde emolumenten ? ?

Of registreer u om te kunnen reageren.