Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het vijf zorgverzekeraars een boete zal opleggen. De betreffende verzekeraars hebben fouten gemaakt bij het berekenen van hun jaarcijfers. De zorgautoriteit had al eerder gewaarschuwd hier tegen op te zullen treden.
NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers
Foto: NZa

De NZa controleert ieder jaar of verzekeraars fouten maken in het opstellen van hun jaarcijfers. Net zoals in 2010 blijken er ook in 2011 hierbij fouten gemaakt te zijn. Het gaat vooral om administratieve rubriceringsfouten voor een totaalbedrag van 490 miljoen euro. Dit is 1,3 procent van de totale kosten van de zorgverzekeringswet.

Verkeerd rubriceren

Een veel voorkomende fout is dat verzekeraars "oude" diagnosebehandelingcombinaties (DBC's) als "nieuwe" DBC's in hun jaarrekening opnemen. 'Deze fout ontstaat uit onzorgvuldigheid en niet als manier om er beter van te worden', zegt NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek. 'Het verkeerd rubriceren kan verzekeraars net zo goed geld kosten als geld opleveren. We hebben vorig jaar al gecommuniceerd dat we het aantal fouten dat wij ontdekken nadat de verzekeraars hun eigen controle hebben uitgevoerd, te hoog vinden. Nu zien we dit jaar dat het aantal fouten niet is gedaald maar is toegenomen. Ook al lijkt een foutenpercentage van 1,3 niet veel, in absolute bedragen gaat het om veel geld. Daarom onderzoeken we nu of we vijf verzekeraars gaan beboeten.'

Foute declaraties

De NZa stelt dat de manier waarop de financiële verantwoording bij verzekeraars tot stand komt überhaupt voor verbetering vatbaar is. Verbeterpunten zijn bijvoorbeeld dat verzekeraars en hun accountants de uitkomsten van controles en onderzoeken beter moeten kwantificeren en dat zij risico's voor bijvoorbeeld foute declaraties meer diepgaand moeten analyseren.

Om welke vijf verzekeraars het in dit bericht gaat wil de NZa niet zeggen. 'Een mogelijke uitkomst is dat wij die namen wel bekend zullen maken in plaats van een boete op te leggen', aldus Wijnbeek. 'Maar eerst zullen we het onderzoek afronden.'

8 reacties

 • adje rem

  Wat eigenlijk nog erger is , is de bekentenis dat de Nederlandse Zorgafbraak nog niet eens het onderzoek heeft 'afgerond'? ? Het praat dus prematuur. ! ! Mevrouw de minister vraagt het Zorgveld mee te denken over kostenbesparingen om de Zorg betaalbaar te houden ??? Nou mevrouw :: lees eens de columns , maarrr.....vooral de reacties daarop in Zorgvisie .

 • erwin

  Een boete nu, betekent minder geld voor de aandeelhouders aan het einde van de periode straks, dus een premieverhoging voor de verzekerden volgend jaar, en zo ligt er weer een zware dobber bij juist die groep mensen, die nu al geen zorg meer krijgen of kunnen betalen. Leve de dictatuur van de verzekeraars. Inmiddels zijn zij zo oppermachtig gemaakt, dat niet de democratie, maar de verzekeraar de wetten, en of zij deze naleeft, zelf wel bepaalt.

 • GVerheij

  Veel ziekenhuizen staan er financieel erg slecht voor. Door de landelijke 300 miljoen korting van enkele jaren geleden konden zelfs sommigen hun betalingsverplichtingen niet nakomen. Faillissement dreigt op te veel plaatsen.
  Ondertussen verdwijnen er jaarlijks miljarden in 'resultaat' en 'winst' van zorgverzekeraars. Welke van de twee je het ook noemt: het is belastinggeld en zorgpremie van miljoenen Nederlanders waar geen zorg van ingekocht wordt bij de zorginstellingen.
  En nu dit weer. Conclusie: Zorgverzekeraars stellen zich maatschappelijk onbehoorlijk en onverantwoord op.
  Liever een zorginstelling met wat financiële speelruimte dan een zorgverzekeraar met overvolle zakken.
  Cynisch gesteld: In het parlementair onderzoek dat ingesteld zal worden omdat de -ooit- beste zorg ter wereld in 2008-2016 afgleed naar middeleeuws niveau ontdekken we dat het veroorzaakt werd door de politiek die de zorgverzekeraars teveel (markt)macht gaf. 'Dat de ZV's misbruik van die macht zouden maken konden we niet zien aankomen... Had nooit mogen gebeuren, er zijn belangrijke lessen geleerd'....

 • De Vogelvrije Huisarts

  490 miljoen op een huisartsenzorg budget van 2500 miljoen bijvoorbeeld is inderdaad niet iets waar je je als NZa druk over moet maken...

 • DGo

  Wie maakt zich nou druk om die luttele € 490 miljoen? Dat is een bedrag dat valt binnen de foutenmarge van ZN bij controle van de administratieve verwerking door de Zorgverzekeraars.
  NB het is wel 3 à 4 keer de omzet van een middelgroot ziekenhuis.

 • adje rem

  In welke zak(ken) verdwijnt dat boete-geld dan ? .?

 • rechtsvanlinks

  zal blijken, dat het weilen met de kraan open is

 • Rob

  Dit bericht komt 'toevallig' net na het interne onderzoek van ZN waarmee NZa te aardig lijkt voor de zorgverzekeraars. Dan zal ik ook NZa maar complimenteren met haar bijdrage aan de verduister strategie.

Of registreer u om te kunnen reageren.