Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn wacht op loonafspraken sociaal overleg

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft donderdag laten weten dat hij de hoofdlijnen van zijn plan over de langdurige zorg later presenteert. Hij wil wachten op het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers. Het kabinet wil graag de nullijn invoeren in de zorg voor tweeënhalf jaar. Dat zou heel wat geld schelen.
Van Rijn wacht op loonafspraken sociaal overleg
Foto: ANP Erik van t Woud

In een brief aan de Tweede Kamer wijst staatssecretaris Van Rijn erop dat hij nog steeds volop in gesprek is met de betrokken organisaties. Hij geeft aan dat hij wil wachten op het overleg tussen FNV en werkgevers waar ook wordt gesproken over de nullijn voor personeel in de zorg. Het kabinet wil een nullijn voor werknemers gedurende tweeënhalf jaar. Het bevriezen van de lonen in de zorg moet de schatkist ongeveer 1 miljard euro opleveren. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg hebben laten weten daar tegen te zijn. Het zou juridisch ook niet mogelijk zijn.

Vrijwillige nullijn
Van Rijn schrijft in de brief: 'Het kabinet heeft in afwachting van het sociaal overleg beloofd een aantal belangrijke plannen nog niet naar de Kamer te sturen. De sociale partners zullen wellicht met het kabinet willen spreken in het kader van de voorgestelde vrijwillige nullijn over de zorg. Vanwege het belang dat ook zij bij deze hervorming hebben, wil ik hun die ruimte bieden. Als de vakbonden en werkgevers voor Pasen nog geen duidelijkheid geven, ontstaat een nieuwe situatie en komt de hoofdlijnenbrief langdurige zorg kort na Pasen, in april.'

Bezuinigen
VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af om ruim 3 miljard euro te bezuinigen op de langdurige zorg (AWBZ). Zorg bij ziekte en handicap wordt net als de ouderenzorg in instellingen overgeheveld naar een landelijke voorziening. Niet-medische zorg (begeleiding, verzorging) gaat over naar gemeenten.

Carolien Stam

Gerelateerde tags

2 reacties

 • De Vogelvrije Huisarts

  Graag dan ook de nullijn invoeren bij de begroting van de Overheid.

 • Anoniem99

  Hoe schaamteloos kun je zijn!

  Het illegaal afdwingen van een nullijn in de zorg om je eigen politieke hobby's en blunders te kunnen bekostigen, met als chantage middel de langdurige zorg voor kwetsbare groepen.
  Eerst maar eens de 'marktwerking' eruit.

  Met pek en veren het land uit met deze man!

Of registreer u om te kunnen reageren.