Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Winter stapt in apothekersmarkt

Zorgondernemer Loek Winter staat op het punt de apothekersmarkt te betreden door een aantal apotheken over te nemen. Dat zegt hij in een interview met vakblad Farma Magazine. De MC Groep van Winter heeft bovendien een nieuw contract met een Duits bedrijf dat op grote schaal cytostatica, oftewel chemokuren, voorbereidt.
Winter stapt in apothekersmarkt
Foto: MC Groep

Hoe de apotheekovernames eruit zien en om hoeveel apotheken het gaat, wil Winter nog niet bekend maken in Farma Magazine. Maar zijn visie op de apothekerswereld komt wel naar voren in het interview. Het is een visie van kostenefficiëntie door grootschaligheid. Winter: 'Apotheken hebben maar een kans om te overleven: ombouwen van stadsapotheek tot mega-apotheek. In plaats van 10.000 meer dan 30.000 patiënten bedienen. Mijn advies aan de huidige generatie apothekers: laat direct alles vallen. Ga meteen aan de slag met het bouwen van die mega-apotheek. Alleen dan heb je iets te betekenen in je regio. En reduceer de wachttijden tot nul. Misschien is er dan nog toekomst voor je.'

Duitse cytostatica
Los van de overname van apotheken vernieuwt Winter ook de werkwijze van de ziekenhuisapotheek. De MC Groep is onlangs een contract aangegaan met een bedrijf in Hamburg dat exclusief cytostatica klaarmaakt voor ziekenhuizen. De ziekenhuizen van de MC Groep bestellen cytostatica voortaan in Duitsland in plaats van dat de eigen ziekenhuisapotheek ze klaarmaakt. Deze werkwijze is uniek in Nederland en moet de kwaliteit verbeteren en de kosten drukken van de ziekenhuisapotheek. De verwachting is dat andere kleine ziekenhuizen zich zullen aansluiten bij dit contract van de MC Groep. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het initiatief inmiddels goedgekeurd, aldus Winter.

3 reacties

 • schootstra

  Wat je ver haalt lijkt altijd lekkerder.
  Echter, ook in Nederland zijn onder GMP condities opererende gespecialiseerde bereidingsapotheken die dezelfde producten - cytostatica - maar ook parenterale voeding, intravitreale injectiespuitjes, e.d. kunnen leveren.

 • adje rem

  De Nederlandse zorgmarkt : groot... groter... grotesk ...Wanneer nemen '' ziekenhuizen '' uitvaartbedrijven over...?? Gegarandeerde omzet ! !

 • adje rem

  De Nederlandse zorgmarkt : groot... groter... grotesk ...Wanneer nemen '' ziekenhuizen '' uitvaartbedrijven over...?? Gegarandeerde omzet ! !

Of registreer u om te kunnen reageren.