Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkosten gemiddeld 2100 per Nederlander

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Basiszorg kost jaarlijks gemiddeld 2100 euro per persoon. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.
Zorgkosten gemiddeld 2100 per Nederlander

Vrouwen gebruiken meer zorg dan mannen. Huishoudens met een laag inkomen en personen van niet-westerse herkomst maken ook meer zorgkosten.

Man/vrouw verhouding

Verzekeraars hebben voor mannen gemiddeld 1980 euro zorgkosten vanuit de basiszorg vergoed in 2010. Voor vrouwen lag dit bedrag op 2200 euro. Dit komt vooral door zorg in verband met zwangerschap. Op hogere leeftijd zijn de kosten voor mannen hoger, omdat zij vaker in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ziekenhuiszorg

Ziekenhuiszorg neemt met 54 procent verreweg het grootste deel in van de zorgkosten uit de basisverzekering. Medicijnen komen met 15 procent op de tweede plaats en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg met 12 procent op de derde plaats. Huisartsenzorg vertegenwoordigde 6 procent.

Lage inkomens

De hoogste zorgkosten worden gemaakt door huishoudens uit de laagste inkomensgroepen. Dit geldt ook wanneer gecorrigeerd is voor verschillen in leeftijdsopbouw en geslacht tussen de inkomensgroepen. De kosten van de laagste inkomensgroep zijn ongeveer anderhalf keer hoger dan van de hoogste inkomensgroep. Het geldt bovendien voor bijna alle zorgtypen, maar het verschil is het grootst bij de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg vormen op dit patroon een uitzondering, daar zijn de kosten juist hoger bij de hoogste inkomensgroepen.

Afkomst

De zorgkosten voor autochtonen waren in 2010 gemiddeld 2 135 euro, voor niet-westerse allochtonen 1 790 euro. Dat dit bedrag hoger is voor autochtonen komt omdat de meeste zorgkosten worden gemaakt op hogere leeftijd, waar het aandeel personen met een niet-westerse herkomst gering is. Na correctie voor verschillen in leeftijdsopbouw blijkt dat de gemiddelde zorgkosten voor niet-westerse allochtonen tot 65 jaar ongeveer 17 procent hoger liggen dan voor autochtonen. Het gaat dan vooral om hogere bedragen aan ziekenhuiszorg en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.