Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CZ: positief resultaat van 518 miljoen

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar een positief resultaat bereikt van 518 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2012. Volgens bestuursvoorzitter Wim van der Meeren wordt de winst besteed aan verbetering van de zorg, de verplichte reserves van toezichthouder DNB en aan verlaging van de premie.
CZ: positief resultaat van 518 miljoen
Foto: CZ

Het positieve resultaat over 2012 is een optelsom van 363 miljoen euro op de basisverzekering, 41 miljoen op de aanvullende verzekering en 114 miljoen op beleggingen. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren: ‘Door scherpe zorginkoop sturen we op goede kwaliteit van zorg en op beheersing van de kosten. Dat begint te werken.’

Omzet 7,8 miljard

Zorgverzekeraar CZ publiceerde vandaag de jaarcijfers over 2012. Daaruit blijkt dat de omzet - premies en bijdragen - ruim 7,8 miljard euro bedraagt. De uitgaven aan ziektekosten bedroegen 7,1 miljard euro. CZ had in 2012 gemiddeld ruim 3,3 miljoen verzekerden. Het eigen vermogen was eind vorig jaar ruim 2 miljard euro. Hiermee voldoet CZ aan de eisen van De Nederlandsche Bank.

Premiematiging

CZ heeft de premie voor 2013 al verlaagd met ruim 70 miljoen euro. Met een winst van 400 miljoen over de premie-inkomsten zou een verdere premieverlaging voor de hand liggen. Zeker gezien de discussie van de afgelopen tijd over de aanwending van winsten van Zorgverzekeraars. Minister Schippers heeft aangegeven verzekeraars aan te spreken op verlaging van de premie. Wim van der Meeren via Twitter: ‘Goed nieuws voor onze verzekerden. Door scherpe inkoop nu, ruimte voor premiematiging!

Preferentiebeleid

Een belangrijke reden voor het positieve financiële resultaat is volgens CZ de scherpe zorginkoop en het gevoerde preferentiebeleid op geneesmiddelen, ‘waardoor we minder hebben hoeven uitgeven dan was voorzien.’ Een derde reden voor het positieve resultaat is dat de kosten voor medisch specialistische zorg over 2010 en 2011 lager waren dan verwacht. Tot slot zijn de opbrengsten van beleggingen hoger dan verwacht. Ook door de aanpak van de beheerskosten zijn de resultaten verbeterd: ‘De beheerskosten waren al relatief laag, maar zijn nu nog verder afgenomen met 9,9 procent naar 4,1 procent van de premies en bijdragen. Het gemiddeld aantal medewerkers nam af met 175 fte, tot 2.185 fte.

 

CZ: Geconsolideerde Jaarrekening 2012

Carolien Stam

9 reacties

 • adje rem

  Vandaag gehoord. Een zwaar dementerende medemens krijgt een penicillinekuur voorgeschreven . Deze valt onder de te vergoeden voorzieningen, maarrrr.....omdat deze ALLEEN IN VLOEIBARE vorm toegediend kan worden moet bijna VEERTIG (40) euro EXTRA betaald worden , dankzij het PREFERENTIE-beleid ? ? Onze VWS-boekhoudster vindt dit een ZEGEN en BEWIJS van en voor de marktwerking . Een commissariaatje lonkt zeker bij CZ . Overigens mevrouw Schippers, bedankt namens deze dementerende. Zelfs hij begrijpt uw beleid NIET , al kan hij dat slechts met pijnlijk gekreun aangeven en onderbouwen. Mocht u willen weten hoe UW pgb hier misbruikt wordt dan mag u dit op deze site laten weten , maar een rondleiding zal u heel lang heugen . U verdient een loflied : Slaap zacht , mevrouw de minister en meneer de staatssecretaris.........

 • Mijn voorstel is om de Zorg te Nationaliseren. Het feit dat 1 Zorgverzekeraar
  518 Miljoen winst kan maken is voor mij een rede om de Zorg te nationaliseren. Met dat geld kunnen wij als Belastingbetaler/Premiebetaler de Zorg in zorgkosten verlagen. Wij kunnen Politiek gezien veel zaken efficienter en doelmatiger organiseren in NL. Het is een Debat waard in de 2e Kamer.Graag bereid om hieraan mee te doen .

 • Jan C

  Daar geeft van der Meeren geen reactie op want hij weet dat ik 100% gelijk heb!!!

 • Jan C

  Van der Meeren zit nu de show te stelen met de uitlating dat CZ voor 70 miljoen de premie heeft verlaagd.
  Hij vergeet erbij -- en dat is heel belangrijk -- dat hij de burger meer gestuurd heeft naar aanvullende verzekeringen (wat duurder uitkomt) en gelijktijdig -- let op -- het basispakket en de aanvullende voorzieningen heeft uitgekleed, heeft verminderd.
  Dan wordt zijn uitlating eerder crimineel dan geruststellend.
  Wat zeker omhoog is gegaan is zijn riante salaris en bonus van hem en zijn companen die met hem mee heulen
  DROOM MAAR LEKKER DOOR.

 • Jan C

  Politici, bestuurders en nu dus ook zorgverzekeraars gaan in hun minachting naar de burger inmiddels zover dat ze denken dat we alles geloven en alles maar doen wat ze zeggen.
  Ik kan niet voorspellen, maar toch durf ik een fikse poging te wagen: de premie gaat NIET omlaag en zal -- helemaal in het kader van de voor de gekhouderij van de burger -- omhoog gaan of minder stijgen dan aangekondigd of noodzakelijk (met die uitlating kun je met de premie doen wat je wil); als je de premie met 10 euro per maand wil verhogen, kondig je aan dat die eigenlijk met 18 euro moet stijgen.
  In hun 2e villa in Toscane zitten ze zich dan kapot te lachen.
  Droom maar lekker door.

 • oesterbonk

  Absolute wetenschap bestaat eenvoudigweg niet. Want dan zou er een onafhankelijke investeerder moeten zijn en een veel breder scala aan vergelijkingen. 'Het verzwegen verhaal achter kanker' van Brian Peskin en de uitkomsten van het Fred Hutchinson Cancer Reseurch Center (chemo's werken averechts!!) en nog vele onthullingen meer geven aan dat het hoog tijd is voor een andere kijk. En daarmee zijn miljarden te besparen!! Daarnaast is het voor ons van belang minder afhankelijk te worden van voedingsindustrie en farmacy, kortom bewustwording.

 • oesterbonk

  Daarnaast zijn er zeker ook nuttige geneesmiddelen ontwikkeld die een mooie aanvulling zouden kunnen zijn. Mits er bereidheid is om echt verder te kijken en de Mens centraal te stellen ipv geld. En dus samenwerking. Voorbeelden te over op het internet: Genezingen van kanker door bijv. cannabis-olie. En er zijn meerdere alternatieve middelen zonder bij-effecten die schreeuwen om aandacht: soursop, geelwortel, etc etc.

 • oesterbonk

  Het is positief dat er wordt bezuinigd op medicijnen. Helaas gebeurt dat naar mijn mening nog niet genoeg. Zolang de farmacy blijft opereren vanuit extreem winstbejag en individueel oppervlakkig wordt gekeken naar gezondheid zal de zorg alleen maar onnodig duur blijven. Ziek worden we op vlak niveau door verkeerde voeding en op dieper niveau door blokkades vanuit trauma's en complexen. Wanneer op vlak niveau de voeding wordt aangepast (en dan niet via de achterhaalde adviezen van het voedingscentrum dat gerelateerd is aan de farmacy) en op dieper niveau de trauma's en/of complexen worden aangeraakt verdwijnen de meeste klachten uiteindelijk vanzelf of worden aanzienlijk gereduceerd.

 • Dienie Koolen

  Misschien dat de zorgverzekeraars waaronder die van dhr. van der Meeren zich in dit verhaal herkennen. Scherp inkopen is goed , maar te scherp is zeker nadelig ook voor zorgvragers. http://www.artsenauto.nl/open-brief-aan-verzekeraars/

Of registreer u om te kunnen reageren.