Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hervormingen langdurige zorg eindelijk gepresenteerd

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) presenteert vandaag zijn langverwachte brief over de hervorming van de langdurige zorg. Opvallende nieuwe punten zijn dat er een recht op het persoonsgebonden budget (pgb) komt in de AWBZ en de Wmo. In de zorgverzekeringswet (Zvw) komt een nieuwe aanspraak voor thuisverpleging.
Hervormingen langdurige zorg eindelijk gepresenteerd
Foto: ANP - Evert-Jan Daniels

Met zijn hervormingen van de AWBZ, Wmo en Zvw bezuinigt van Rijn tot 2017 een bedrag van 3,5 miljard euro. Zoals gisteren bekend werd in het zorgakkoord is een groot deel van de besparingen op de huishoudelijke ondersteuning teruggedraaid. Gemeenten houden 60 procent van het budget, terwijl het in het regeerakkoord nog ging om 25 procent.


Eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Er komt vanaf 2014 een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp. Bovendien kan per 2015 geen aanspraak meer worden gemaakt op extramurale functies begeleiding, kortdurend verblijf en bijbehorend vervoer in de AWBZ. Ook kan in 2015 geen aanspraak meer worden gemaakt op de extramurale functie persoonlijke verzorging. Gemeenten worden verantwoordelijk voor ondersteuning en ontvangen circa 85 procent van het budget.

Pgb

Een nieuw punt in de brief is dat zowel in de Wmo als in de AWBZ het pgb onder stringente voorwaarden een recht blijft. Dat was in de AWBZ al het geval maar onder de Wmo werd het een voorziening. Verder wordt er vijftig miljoen euro uitgetrokken in de Wmo om sociale wijkteams in te richten. Er komt ook een vangnet waarmee gemeente inkomenssteun kunnen bieden via de Wmo. Hiermee is ruim 700 miljoen euro gemoeid.

AWBZ

In de AWBZ wil de staatssecretaris af van de systematiek van de zorgzwaartepakketen (zzp’s). Hij wil dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) niet meer een indicatie afgeeft maar een zorgzwaarte, waarna in overleg met cliënt en aanbieder een zorgplan opgesteld kan worden. Verder wordt de verhoging van de eigen bijdrage in de AWBZ iets verzacht.

Zvw

In de zorgverzekeringswet komt een nieuwe aanspraak voor thuisverpleging. De bedoeling van deze aanspraak is dat mensen die naast verpleging ook verzorging nodig hebben die van dezelfde hulpverlener kunnen krijgen en mensen langer in eigen omgeving kunnen blijven. Hiervoor trekt het kabinet 200 miljoen euro uit.

6 reacties

 • lindazve

  De plannen vragen om een grotere inzet van vrijwilligers en creatieve oplossingen van gemeenten bij het organiseren van ondersteuning.
  Zorgvoorelkaar.com kan een antwoord zijn op deze behoefte. De website is een online marktplaats voor hulp en zorg, waar hulpvragers en -aanbieders eenvoudig met elkaar in contact komen (in hun eigen regio). Op onze website is duidelijk te zien dat onze marketing inspanningen leidt tot een duidelijke stijging in het aantal hulpvragers en aanbieders. Het gemakkelijk hulp kunnen bieden in de eigen buurt stimuleert de burgerparticipatie. Zorgvoorelkaar is actief in 8 gemeenten, waaronder Breda, Delft en Geldrop-Mierlo. De resultaten zijn veelbelovend.

 • linkerkant

  Dat constante wisselen van bezuinigingsbeleid, leidt tot meer verdeeldheid en financieel verlies,dat gepolder in de zorg ben ik zo beu....Een van de redenen dat ik met de stille trom vertrokken ben!
  Weet wel waarop bezuinigd moet worden...Ja toch logisch, bij de graaiende topinkomens valt nu nog te oogsten!?

 • Jan C

  Iets redelijk snel voor elkaar krijgen vergt afstemming/onderhandelen/compromissen sluiten/geven en nemen, maar over de zorg worden zoveel uitspraken gedaan -- richting de burger -- die later weer teruggedraaid worden (gelukkig maar) dat diezelfde burger de overtuiging krijgt DAT MEN MAAR WAT ZIT AAN TE MODDEREN.
  Ik zal de reden geven waarom. Als een NOODZAKELIJK voorstel mogelijk stemmen gaat kosten wordt het afgezwakt of gaat niet door.
  LET OP: de zorg wordt niet gestuurd door wat de patient of hulpbehoevende of gehandicapte nodig heeft, maar wat politiek het beste uitkomt.
  Het is maar waar je attentie op legt als minister en staatssecretaris van ZORG VOOR DE HULPBEHOEVENDE MEDEMENS.
  Wat zijn we nog ver van huis.

 • Amiz Delft

  Ik ben al blij dat het ministerie de hervormingsplannen geen VISIE meer noemt. Een visie is alleen mogelijk als er geld genoeg is. Moet men bezuinigen, dan wordt de visie altijd beïnvloed (of met een medisch term gebiast). Gelukkig hebben we nog steeds dezelfde ZORGVISIE

 • Kees Janssen

  Vandaag linksom , morgen rechtsom, lijkt me langzamerhand dat met al deze wijzigingen niemand door de bomen meer het bos zien, overigens als er 40% op de huishoudelijke zorg gekort zou worden verdwijnen er nog altijd 23000 banen, wel nieuwe kansen voor de bulgaren om een pgb aan te vragen, weekers komt er toch pas jaren later achter dat ze niet in nederland wonen.

 • midden

  door de 'zin' v/h ggz weer toe te geven, kunnen ze van voor af aan beginnen.
  Te gek voor woorden, dan moeten ze net als in andere disciplines de richtlijnen strikt naleven,met de woorden 'deze patienten zijn voor het hele leven onderdeel van de inboedel, inventaris vd praktijk' moet uit de boeken.
  Eigen bijdrage is in deze discipline niet meer dan billijk!!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.