Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Schippers wil rapport CVZ gebruiken voor bezuiniging basispakket’

Op verzoek van minister Edith Schippers van VWS heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een overzicht gepubliceerd met aandoeningen, hun ziektelast en de kosten van de bijbehorende zorg. De minister wil deze rapportage mogelijk gebruiken om te bezuinigen op het basispakket, door aandoeningen met een lage ziektelast niet langer te vergoeden. Dat stellen cliëntenorganisaties CG-Raad, NPCF, Platform VG en platform GGz.
‘Schippers wil rapport CVZ gebruiken voor bezuiniging basispakket’

In de recente CVZ-rapportage zijn de kosten en de ziektelast in beeld gebracht van uiteenlopende ziektebeelden, zoals griep, longontsteking, (acute) urineweginfecties, ADHD en gehoorstoornissen. Het rapport van CVZ is volgens de cliëntenorganisaties een volgende stap in een verkenning van VWS of het criterium lage ziektelast een geschikte basis kan zijn voor het nemen van pakketmaatregelen.

1,5 miljard bezuinigen

Volgens het regeerakkoord moeten bezuinigingen op het pakket 1,5 miljard euro opleveren. De minister wil de voorstellen van de veldpartijen uiterlijk 1 september te ontvangen. Op basis van die voorstellen en de rapporten van het CVZ zal zij in het voorjaar van 2014 een beslissing nemen over wijzigingen in het basispakket.

Pakketvoorstellen

De cliëntenorganisaties hebben in een eerste overleg met de minister benadrukt dat een bezuiniging van 1,5 miljard euro op het pakket de toegang en betaalbaarheid van zorg onder druk zet. ‘Pakketvoorstellen pakken de werkelijke oorzaken van de kostenstijging in de zorg niet aan’, schrijven zij. ‘Meer dan nu het geval is zal gestuurd moeten worden op de kwaliteit van zorg en het terugdringen van ondoelmatigheden. Dit kan door uit te gaan van het principe van stepped care: goedkoop waar het kan, duur waar het moet.’

5 reacties

 • Jan C

  Van welke planeet is tante Schippers eigenlijk??; zeker is dat ze daar geen schijntje zorgdeskundigheid heeft opgedaan!!!!! WAT ERG, HEEL ERG.

 • Jan C

  Nu veel zorginstellingen tot hun nek toe in zeer risicovolle derivaten zitten wordt ook NA JAREN onze ministerraad wakker -- WAT EEN BLAMAGE VOOR 'ONZE' VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Zo willen ze zich genoemd hebben, maar ik bestempel ze als zielige zeer goed verdienende lamballen.
  Maar bedenk: het wegwerken van deze zeer risicovolle beleggingen GAAT TEN KOSTE VAN DE PATIENT, wees daarvan overtuigd.

 • Jan C

  Als je wat tijd besteedt aan clicken in oude zorgartikelen -- bijv van rond 2010 -- lees je hoe gunstig politici de zorg en financiering daarvan UITLEGGEN. Ondertussen klopt daar al helemaal NIKS meer van.
  Dat het oneigenlijk verrijken door de bestuurderen vroeg of laat een chronische knaagaandoening teweegbrengt, vind ik voor die mensen niet erg (hoe erger hoe liever), wel dat de hulpbehoevende oudere en gehandicapte er steeds bekaaider afkomt.

 • Jan C

  Nog geen week later wordt ik in het gelijk gesteld.
  We krijgen niks van de winsten van de zorgverzekeraars, de gemaakte winsten vloeien niet terug naar mindere premies; NEE, schreef ik vorige week hooguit blijven de premies gelijk maar dan zal het pakket uitgekleed worden, worden we nog meer richting aanvullende verzekering geduwd en zeker naar een hoger eigen risico, want veel van de bestuurders van verpleeg en zorginstellingen maar zeker van zorgverzekeraars zijn al uit aan kijken naar een TWEEDE villa in Toscane (een extra die buiten de belasting valt)
  DROOM MAAR LEKKER DOOR samen met Schippers

 • Rob

  De dag voor de troonopvolging was weer een take out the trash day voor de publicatie van ongunstige persberichten. De adviezen van het CVZ worden ook bij voorkeur tijdens de bouwvak verspreid. Blijkbaar heeft VWS nog geen goede procedure ontwikkeld voor dergelijk nieuws.

Of registreer u om te kunnen reageren.