Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZN wil zorgfraude voor de tuchtrechter brengen

Zorgverzekeraars moeten fraude bij de tuchtrechter aanhangig kunnen maken. Dat staat in een brief die Zorgverzekeraars Nederland woensdag stuurde aan de Tweede Kamer.
ZN wil zorgfraude voor de tuchtrechter brengen
Foto: Lex van Lieshout

Verzekeraars willen het aantal sanctiemogelijkheden vergroten, in geval van verdenking op fraude. De huidige wetgeving biedt volgens hen nog onvoldoende mogelijkheden tot aanpak van financieel onzorgvuldig handelen in de zorg.

Weigeren declaraties

Liefst zouden de zorgverzekeraars de declaraties van fraudeurs niet betalen. Op dit moment is het wettelijk gezien nog niet mogelijk de declaraties van frauderende zorgaanbieders te weigeren, zegt ZN. Ter voorkoming van fraude vindt de koepelorganisatie een screening van nieuwe zorgaanbieders en –instellingen van belang.

Medische informatie

De zorgverzekeraars zien hun kans schoon om weer eens te pleiten voor meer medisch inhoudelijke informatie op de declaraties. In bepaalde sectoren, zo zegt ZN fijntjes, staat op de declaraties alleen een tijdsduur, een bedrag en de zorgaanbieder. Hoewel in het hoofdlijnenakkoord met de ggz is afgesproken om per 2014 zorgzwaarte-informatie op te nemen, is ZN hier niet gerust op en vraagt de minister om een garantie.

4 reacties

 • A. de Boer

  lijkt ook op een poging invloed op het tuchtrecht te verkrijgen, daar het tuchtrecht helemaal geen plaats voor het berechten van fraude, maar vakinhoudelijk laakbaar handelen is. Daarom zou het veel logischer zijn om declaratiefraude net als andere fraude te zien en ook als zodanig te vervolgen (niet in het tuchtrecht).
  Lijkt mij ook effectiever, want het tuchtrecht functioneerd zo mogelijk nog slechter dan zijn cifiele en strafrechtelijke evenknieen.

 • blankev

  Zorgverzekerden moeten zorgverzekeraars bij terecht aantoonbare vormen van slecht functioneren voor de rechter kunnen dagen zonder dat er financiële gevolgen voor de Zorgverzekerde aan verbonden is.

 • triple

  DOT = Ontransparant = Bron van fouten = Dus Fraude??

  Gaat nog wat worden..

  Heeft er al een Accountant een 'DOT' Jaarekening goedgekeurd?

  De Waan van de dag en het principe van Iemand moet er 'Hangen' regeert nog steeds.

 • adje rem

  Waarom niet direct naar de strafrechter ? ? Is welbewuste en dus strafbare oplichting daar ,dankzij allerlei ondefinieerbare regeltjes , moeilijker aan te tonen ? ? is Zn bang voor de boemerang ? ?

Of registreer u om te kunnen reageren.