Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorgverzekeraars oneerlijk en ontransparant’

Zorgverzekeraars maken forse winsten en presenteren eigen kosten ten onrechte als zorgkosten. Dit zijn een paar van de conclusies uit een onderzoek naar zorgverzekeraars in opdracht van ledenorganisatie in de zorg VvAA.
‘Zorgverzekeraars oneerlijk en ontransparant’

Met name de vier grote verzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis, die 90 procent van de markt bedienen, hebben een hoog eigen vermogen en maken forse winsten. Dat stellen de onderzoekers van het VvAA-rapport. De totale gezamenlijke winst van de vier grote verzekeringsconcerns in 2011 is vastgesteld op 669 miljoen euro. Over 2012 zal de winst tenminste gelijk zijn aan dat bedrag.

Premies omlaag
Edwin Brugman, directeur kennismanagement van VvAA: 'Zorgverzekeraars komen nu naar buiten met de mededeling dat de premies omlaag kunnen omdat de winsten dit jaar zo hoog zijn. Dit was de afgelopen jaren ook al het geval, echter toen is aangegeven dat de premies omhoog zouden gaan vanwege stijging van de zorgkosten. Daarbij werd de bal doorgespeeld naar zorgverleners en zorginstellingen. De winsten en daarmee het eigen vermogen blijven echter zeer hoog. Nu wordt er aangegeven dat de premies dit jaar al over de hele linie zes euro zijn gedaald. Dit kost de zorgverzekeraars 65 miljoen euro. Daarbij vergeet men te vermelden dat het eigen risico met 140 euro is gestegen. Dit betekent dat zorgverzekeraars per saldo zo'n 1,5 miljard euro zouden kunnen besparen.'

Hogere zorgkosten
De meeste zorgverzekeraars presenteren volgens de onderzoekers hogere zorgkosten dan zij daadwerkelijk maken. Brugman: 'Dat komt omdat zij naast de kosten die zij aan zorginstellingen, zorgverleners en verzekerden betalen, ook administratiekosten toerekenen aan de zorgkosten. Dit blijkt uit een toelichting van De Nederlandse Bank (DNB) waarin zij meldt dat 'er zorgverzekeraars zijn die afhandelingskosten verantwoorden onder het kopje "schaden". Dit blijkt ook uit een korte toelichting in een van de jaarverslagen van de zorgverzekeraars.'

Reclamekosten
Een andere opvallende uitkomst is dat in de jaarverslagen van de vier grote verzekeraars  reclamekosten worden opgegeven van in totaal 58 miljoen euro in 2011. 'Volgens de jaarstaten die de zorgverzekeraars inleverden bij DNB blijken andere getallen, die echter niet worden toegelicht. Daar wordt gesproken van in totaal 353 miljoen euro aan acquisitiekosten. Zowel uit de jaarstaten als uit de jaarverslagen blijkt verder niet wat onder die kosten wordt verstaan', aldus Brugman.

7 reacties

 • adje rem

  Noch VWS , noch de NMa, noch de nza, noch de cvz , noch het OM ziet enige noodzaak om dit KARTEL aan te pakken , integendeel........ Op Sint Maarten regeert de maffia, hier de woekerpolisverzekeraarsgieren . . Q.e.d.

 • adje rem

  Kan ik voor een zorgverzekeringspolis niet ook terecht in het .......buitenland ? ? Gelet op Brussels regeltjes moet dat mogen ! ! Maar kunnen...? ?

 • Jan C

  Politici, bestuurders en nu dus ook zorgverzekeraars gaan in hun minachting naar de burger inmiddels zover dat ze denken dat we alles geloven en alles maar doen wat ze zeggen.
  Ik kan niet voorspellen, maar toch durf ik een fikse poging te wagen: de premie gaat NIET omlaag en zal -- helemaal in het kader van de voor de gekhouderij van de burger -- omhoog gaan of minder stijgen dan aangekondigd of noodzakelijk (met die uitlating kun je met de premie doen wat je wil); als je de premie met 10 euro per maand wil verhogen, kondig je aan dat die eigenlijk met 18 euro moet stijgen.
  In hun 2e villa in Toscane zitten ze zich dan kapot te lachen.
  Droom maar lekker door.

 • van Zanten

  Zorgverzekeraars hebben in het huidige stelsel geen enkele prikkel om goedkoper te werken, het is eerder andersom. Hoe meer het kost, hoe meer marge. Tel daarbij op instellingen die er vanuit gaan dat er toch wel betaald wordt en een minister die af en toe wat lawaai maakt maar ook niet doorbijt en er gebeurt weer helemaal niets aan de almaar stijgende kosten.

  Het idee is blijbaar, de burger betaalt het toch wel. Politici hebben maar één agenda en dat is elkaar de tent uitvechten welke burger dat dan is. Dat het goedkoper moet (en veel goedkoper kan, de zorg werkt qua processen vreselijk inefficient) wil niemand hard roepen.

 • neljmmk

  Is dit niet wat wij graaicultuur plegen te noemen ? Tja, moedeloos word ik ervan.

 • Berg

  De solvabiliteit van de VVAA is resp 415% (!!!) voor hun schadeverzekeringen-NV en 324% (!!!) voor hun levensverzekeringen-NV. Dat is in deze crisis-tijd een behoorlijke solvabiliteit. Is de VVAA soms groot geworden door woekerwinsten en oppotten? Weten we zeker dat er geen woekerpolissen met woekerwinsten zijn aangeboden? Als lid van de VVAA zou ik hier niet blij van worden.

  De solvabiliteit van de VVAA is trouwens opgebouwd met premiegeld van de zorg. Alle leden van de VVAA werken namelijk in de zorg en worden betaald met premiegeld van alle Nederlanders.

 • De Vogelvrije Huisarts

  Zorgverzekeraars kennen geen perverse prikkels, dit is allemaal de schuld van de zorgverleners...

Of registreer u om te kunnen reageren.