Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CZ hekelt tussenhandel medische hulpmiddelen

Er moet een einde komen aan de hoge winstmarges op medische hulpmiddelen, zoals stomazakjes en orthopedisch schoeisel. Volgens de verzekeraar lopen de prijzen de spuigaten uit als gevolg van dure tussenhandel.
CZ hekelt tussenhandel medische hulpmiddelen
Foto: ANP - Mischa Rapmund

‘Voor ieder zakje wordt vier euro gedeclareerd bij de zorgverzekeraar’, stelt Wim van der Meeren, voorzitter CZ, in dagblad Trouw. De zorgverzekeraar liet ze in China maken voor 17 cent per stuk. ‘We willen niet onze eigen stomazakjes importeren. Maar als niemand in de hulpmiddelenbranche met de prijs omlaag wil, dan zou dat wel een optie zijn.’

Verschillen kwaliteit en techniek

Volgens Roel van Run, voorzitter van belangenorganisaties in de medische hulpmiddelenindustrie, is het niet zo simpel. ‘Een stomazakje is veel meer dan een plastic boterhamzakje’, stelt hij in het dagblad. ‘Er zijn grote verschillen in kwaliteit en techniek. Vier euro is bovendien de brutoprijs, verzekeraars betalen zelf veel minder.’

Schoeisel

Van der Meeren wil daarnaast ook bezuinigen op orthopedisch schoeisel. ‘Daar zit een verschrikkelijk grote marge op, waar een paar mensen enorm rijk van worden.’

6 reacties

 • BeterHulp

  Mooi voor de galerij, maar voordelige leveranciers worden om allerlei redenen nog steeds geweerd als contraktpartner.

 • adje rem

  Zoals de verzekeraar is , zo vertrouwt hij zijn leveranciers ? ?

 • adje rem

  Leuk . De pot verwijt weer de ketel ? ?

 • jackhoogenboom01

  ondernemerschap en zorg hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de zorg betaalbaar te maken. CZ heeft in dit geval boter op zijn hoofd; de prijzen hebben ze jarenlang wel getolereerd. Waarom nu ineens niet meer?

 • De Vogelvrije Huisarts

  Tja... CZ ziet zichzelf blijkbaar niet als dure tussenhandelaar en wat belette CZ dit 7 jaar geleden niet te starten? Zou het nu komen omdat de ex post verevening weg valt?

 • HansH

  V en V zorgaanbieders hebben vele jaren met lede ogen moeten aanzien hoe producten tegen erg hoge prijzen werden aangeboden, vaak veel hoger dan in het buitenland. Met deze actie zullen de zorgverzekeraars veel krediet verdienen.

Of registreer u om te kunnen reageren.