Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Indicatiestelling verschuift naar zware zorg’

De indicatiestelling in de AWBZ verschuift drastisch naar zwaardere indicaties. Dat meldt De Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek. Ouderenbond ANBO denkt dat met het oog op de vergrijzing, de zorg thuis soelaas biedt.
‘Indicatiestelling verschuift naar zware zorg’

De krant baseert zich op cijfers van het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). In de periode van 2009-2012 ging het aantal patiënten dat een lage indicatiestelling van zorgzwaartepakket niveau 1 (zzp1) en zzp2 krijgen fors omlaag. Dat terwijl het aantal aanvragen voor zwaardere zorg van zzp 3 en 4 omhoog ging met vijftig procent naar 118 duizend. Deskundigen vermoeden volgens het artikel dat patiënten soms ten onrechte naar een hogere categorie worden doorgeschoven. ‘Je hebt lieve hulpverleners die proberen het voor de patiënt zo gunstig mogelijk te maken’, zegt gezondheidseconoom Guus Schrijvers in de krant. Ook bijzonder hoogleraar Robbert Huijsman benoemt het gevaar van te hoge indicatiestelling. Dit gevaar lijkt groter nu de regels sinds de hervorming van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zo zijn aangepast dat je niet meer in aanmerking komt voor een plek in een verpleeghuis met een zzp van niveau 1 en 2.

Niet verbaasd

Ouderenbond ANBO is niet verbaasd dat hulpverleners'met het oog op de beperkte toegang tot zorginstellingen door bezuinigingen op de langdurige zorg, patiënten eerder voor duurdere zorg indiceren. De vraag naar zware zorg stijgt explosief: het aantal aanvragen is onhoog gegaan met vijtig procent naar 118 duizend, waardoor de kosten hiervoor op zijn gelopen tot 3,6 miljard euro.' Volgens de ANBO is het zaak om de zorg en ondersteuning thuis beter te organiseren, zodat de verschuiving naar zorg zonder verblijf daadwerkelijk vorm krijgt.

Liever zorg thuis

'Artsen zien op dit moment dat mensen niet verantwoord thuis kunnen wonen,' aldus de ANBO. 'Daarom krijgen ze een hogere indicatie zodat ze in ieder geval nu, en hopelijk in de toekomst, nog in een zorginstelling mogen verblijven. Daardoor werkt de bezuiniging niet en de zo gewenste hervorming van de langdurige zorg is nog niet ingevoerd. Organisaties in het zorgveld hebben hier steeds op gewezen', aldus ANBO. Uit ANBO-onderzoek onder bijna 1400 leden en niet-leden bleek dat maar liefst 95 procent van de ondervraagden liever thuis zorg wil ontvangen.

Of registreer u om te kunnen reageren.