Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Patiënt moet meebetalen aan second opinion’

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen.
'Patiënt moet meebetalen aan second opinion'

Zo’n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost veel geld. Twee op de drie artsen en andere zorgverleners willen dat mensen aan die tweede diagnose meebetalen, blijkt uit een onderzoek van vakbald Arts en Auto in samenwerking met omroep NCRV.

Drempel

‘De second opinion is een maatregel waarvan dokters zeggen dat die zelden of nooit leidt tot een ander inzicht’, zei OMS-voorzitter Frank de Grave dinsdag op Radio 1. ‘We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn.’

NPCF
De Grave wil dat minister Edith Schippers (VWS) het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel. Volgens patiëntenfederatie NPCF moet de second opinion in het basispakket blijven zodat iedereen er gebruik van kan blijven maken. ‘De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak omdat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is’, aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. ‘Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk.’De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling. (ANP)

4 REACTIES

  1. Ik ervaar het als buitengewoon pijnlijk dat collega’s medisch specialisten zich bij monde van (ex?) politicus de Grave zich op een dergelijke manier uitlaten.
    Wij weten allen immers dat het gaat om windowdressing.
    Kosten van second opinions versus kosten Zorg als Markt? Druppel op een gloeiende plaat.
    Het geeft (helaas) blijkbaar voordelen als je je belangen laat vertegenwoordigen door politici en daarvan afgeleiden. Ik denk aan de LHV met Steven van Eijck, aan de NPCF met mevrouw Wind en mevrouw Verbeet, en ik denk aan de OMS en meneer de Grave.
    Geen van allen praat namens de achterban, maar ze worden geduld ‘omdat je anders zo weinig invloed hebt’ .
    Bedenkelijk.
    ( Overigens mevrouw Hankes: wij zijn het alweer oneens .
    Het geeft geen pas om Zuiderburen of Oosterburen aan te bevelen als ‘onafhankelijke adviseurs’. Ik denk dat de bekostiging van het systeem waarin zij ‘adviseren’ ook meegenomen dient te worden. Hoe onafhankelijk en objectief zijn zij? Geeft u garanties? Zijn uw eigen ervaringen met alle Oosterburen positief ? )

  2. Lees alle reacties
  3. Opmerkelijk: de medische specialisten geven bij monde van hun voorzitter ex-politicus Frank de Grave toe dat een second opinion vrijwel medisch zinloos is, omdat in minder dan 5% de diagnose wordt gewijzigd. Dit geeft dus ook aan dat artsen elkaar dekken bij medische fouten.
    SIN-NL raadt patienten meestal aan om voor een second opinion naar Belgie of Duitsland of verder te gaan.
    De opmerking van Wilna Wind dat communicatie meestal de reden is voor het vragen van een second opinion heeft geen enkele wetenschappelijke basis. Integendeel, patienten hebben veelal behoefte aan een objectieve kijk op hun medische status en dat kun je bij een NLse second opinion vergeten…..

  4. MENZIS (en bij andere zorgverzekeraars zal het ook wel zo zijn) maakt in 2012 215 miljoen (tweehonderdvijftien !!!! miljoen) WINST (zorgverzekeraars opereren zonder winstoogmerk!!!!!!!)
    Als vast te stellen is wat directeur van Boxtel PRECIES EN WERKELIJK van dit bedrag — en dat al jaren — te pakken heeft , aan salaris, bonus, en allerlei toegiften, dan ben je treurig tot je je laatste adem uitblaast (daarna niet meer wat dan ben je er niet meer).
    En dan hoor ik vanmorgen dat de second opinion maar voortaan zelf betaald moet worden; want die levert toch geen adequate bijdrage.
    Over adequate bijdrage gesproken: dan kunnen we de raden van bestuur en het management van ziekenhuizen en verpleeg en zorginstellingen ook wel opheffen; DAT IS NOG EENS EEN BEZUINIGING DIE ZODEN AAN DE DIJK ZET; maar daar komt tante Schippers en haar assistent knul pas over een paar jaar achter.
    DE PATIENT IS DE DUPE; slaap maar door!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.