Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Turbulent jaar voor Zorgstroom

Zorgstroom heeft een turbulent jaar achter de rug. Dat blijkt uit het recent verschenen jaarverslag over 2012 van de Zeeuwse zorgorganisatie. Ondanks het feit dat Zorgstroom zwarte cijfers schreef, waren er verschillende uitdagingen. Zo werden onder andere in 2012 de contracten van honderden werknemers niet verlengd.
Turbulent jaar voor Zorgstroom
Foto: ANP Koen Suyk

De thuiszorgaanbieder Zorgstroom leed in 2011 een verlies van 989.354 euro. Dat verlies werd in 2012 omgezet in een positief resultaat van 1.308.879 euro. Bestuursvoorzitter Léon Phernambucq schrijft in het voorwoord van het verslag dat het geen makkelijk jaar was, mede omdat de gemeenten op Walcheren abrupt stopte met het opzetten van een servicepakket voor huishoudelijke ondersteuning. ‘Een scherpe daling van de huishoudelijke zorg als gevolg van beperking door de gemeenten zorgde er in 2012 voor dat het aantal medewerkers met enkele honderden verminderde’, schrijft de bestuurder. ‘Het afscheid van deze medewerkers gebeurde veelal door het niet verlengen van de tijdelijke aanstellingen. We zijn niet trots op deze vorm van werkgeverschap! Veel medewerkers kozen ervoor om weer als alphahelpende bemiddeld te worden. Door goede informatievoorziening bleef sociale onrust uit.’


Financiële crisis
Ook op andere bedrijfsterreinen waren uitdagingen. De tak voor maatschappelijk werk (MWW) van Zorgstroom stond onder druk vanwege de financiële crisis. ‘Het aantal schuldgerelateerde problemen maakt een steeds groter deel uit van de problematiek die zich aandient bij MWW.’

Bezetting

In 2012 kampt de organisatie ook met grote leegstand op haar locaties. Verzorgingshuis Swerfrust wordt daarom in 2013 gesloten. Binnen een van de twee wooncomplexen van Zorgstroom is het leegstandspercentage zelfs 20 procent. Een heel andere uitdaging vormt het verzuimpercentage dat naar 6,2 procent is gestegen.

Of registreer u om te kunnen reageren.