Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgfraude bovenaan politieke agenda

Zeker nu de zorgkosten stijgen en er verhalen blijven opduiken over allerlei manieren waarop zou worden gesjoemeld, wil de Tweede Kamer dat alles op alles wordt gezet om de fraude in de zorg aan te pakken.
Zorgfraude bovenaan politieke agenda

Kamerleden bevragen vandaag vier bewindslieden over de aanpak van zorgfraude: minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).


Premie
SP en PVV verwijten het kabinet dat patiënten teveel premie betalen en dat hen continue wordt voorgehouden dat zorg duur is, terwijl rapporten die wijzen op fraude in de zorg nauwelijks aandacht krijgen. Ook klinkt de roep om een parlementaire enquête. Zorgverzekeraars willen dat de regels minder fraudegevoelig worden. In 2011 hielden ze voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties tegen. Voor hoeveel zo wordt gefraudeerd is onduidelijk. Nader onderzoek moet dit najaar meer inzicht geven in de omvang van onrechtmatige declaraties.

ZN
Het is volgens zorgverzekeraars niet makkelijk om fraude met declaraties te bewijzen. Op zorgrekeningen staat vaak maar weinig informatie. Ook zijn details over de behandeling moeilijk te achterhalen vanwege het beroepsgeheim van artsen. Dat zei een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag. Als voorbeeld noemde hij rekeningen afkomstig uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz). ‘Daar staat de naam van de behandelaar op, het aantal minuten dat een behandeling geduurd heeft en een bedrag. Daar moet je het als verzekeraar dan mee doen'.


NPCF
Patiëntenfederatie NPCF wil dat de onderste steen boven komt over de foute declaraties in de zorg. ‘Het is zaak dat snel helder wordt om welke bedragen het gaat en wat we eraan gaan doen,’zegt Wilna Wind, directeur van patientenfederatie NPCF. ‘We horen bedragen van miljarden, vele miljoenen, enkele miljoenen. Maar waar hebben we het over. Dat is vraag één. Vervolgens moet er snel een oplossing komen.’ (ANP)

2 reacties

 • Robert Kreis

  Het is bijna genant te moeten waarnemen dat zowel politiek Den Haag als het NPCF, het door hen zo bejubelde, marktgerichte zorg- en declaratiesysteem, door henzelf niet begrepen wordt. Al voor de introductie is van vele kanten gewaarschuwd voor een onbeheersbare kostenstijging als het systeem zou worden ingevoerd. Echte fraude is maar een fractie van de werkelijke oorzaak van de kostenstijging. Wie geinteresserd is in de meer feitelijke factoren van de kostenstijging in de zorg, verwijs naar twee artikelen over dit onderwerp:
  R.W.Kreis; 'De verborgen kosten van ons zorgsysteem'. Medisch Contact 17 aug 2012, blz 1890-1892
  R.W.Kreis; Vastgoedkosten horen niet in DBC's. Medisch Contact 21 maart 2013, blz 622-624
  Ben bereid deze manuscripten ook als pfd toe te sturen: rwkreis@zonnet.nl

 • E.Kriek

  Ziehier het mechanisme, waarbij ZN , gesteund door de altijd kritische NPCF, het medisch beroepsgeheim wil oprekken. Privacy voor patiënten blijkt helaas alweer geen issue voor de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie ( zie LSP en VZVZ) .
  Artsen wegzetten als graaiers, met als doel een wit voetje ( c.q. miljoenen subsidie) te halen bij ZN en VWS.
  ( Overigens een fraaie manier om de aandacht af te leiden van de winsten van ZN. )
  Jammer dat NPCF hier verstek laat gaan.
  Ik wens de patiënten van NL een meer kritische houding van hun 'belangenbehartiger' toe.

Of registreer u om te kunnen reageren.