Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgkosten 100 miljoen lager dan begroot

De overheid geeft dit jaar voor het eerst sinds jaren minder uit aan zorg dan begroot. In 2013 blijft er 100 miljoen over, zo blijkt uit de voorjaarsnota 2013. Vorig jaar was er nog een overschrijding van 1,1 miljard.
Zorgkosten 100 miljoen lager dan begroot

De onderschrijding van het Budgettair Kader Zorg is te danken aan het succesvolle preferentiebeleid, waarbij verzekeraars alleen goedkope medicijnen van geselecteerde fabrikanten vergoeden. Dat scheelt dit jaar 400 miljoen euro. Tegelijk zijn er door macro-economische ontwikkelingen tegenvallers van 300 miljoen op de zorgbegroting, maar per saldo blijft er dan toch 100 miljoen euro over.

Beheersing zorguitgaven

Minister Edith Schippers van VWS heeft zich bij haar aantreden ten doel gesteld om de zorguitgaven te beheersen. Die stijgen al jaren, maar moeten in elk geval minder hard stijgen. Schippers sloot daartoe akkoorden met onder meer de ziekenhuizen, de huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg en de medisch specialisten. Haar woordvoerder zegt dat het ministerie nu de eerste signalen uit het veld ontvangt dat de maatregelen en afspraken uit de akkoorden beginnen te werken. De verzekeraars kopen in tegen scherpere prijzen en de onverklaarbare verschillen tussen prijzen van ziekenhuizen zijn aangepakt. ‘Het preferentiebeleid of de marktwerking bij geneesmiddelen levert zonder verlies van kwaliteit een enorme bijdrage aan de verlaging van de uitgaven in de zorg. Dit is goed voor premiebetaler en patiënt’, aldus de woordvoerder van de minister.

4 reacties

 • Martin65

  Als je maar hoog genoeg begroot dan komt er vanzelf een moment dat je geld over houdt..... Hopelijk weerhoudt dit de minister niet om eens goed te kijken naar het declaratiegedrag van ziekenhuizen en specialisten want volgens mij ging dat ook nog eens om 3 a 4 miljard. Tel daar de 1.4 miljard bij die de zoegverzekeraars aan winst hebben gemaakt dan gaan we pas echt stappen maken! Hoera voor de marktwerking.....

 • Jan C

  moet zijn 100 miljoen heeft bespaard op medicijnen (sorry, bij zoveel onzin trek je de lijn kennelijk door)

 • Jan C

  Schippers lanceert het bericht dat men 100 miljoen onder de begroting komt.
  Dat is 0,95 minder (nulkommavijfennegentig !! procent) op een totaal aan kosten van 84 miljard voor de zorg.
  Iedereen weet dat een begroting maar een schatting is, dus die 0,95 minder kan heel eenvoudig 0,95 meer worden en dan is 100 miljoen een mooie reden om de premie te verhogen, maar nu heeft Schippers de blitz gemaakt.
  Slaap maar lekker door.
  Trouwens (zie het artikel hierboven) vorig jaar was er een OVERSCHRIJDING van 1,1 miljard en nu een ONDERSCHRIJDING van 100 miljoen; dat is een verbetering van 1,2 miljard en dat zou komen doordat men 100 miljard heeft bespaard op medicijnen.
  Kunt u het nog volgen?? Nee, ik ook niet.

 • j

  ja Geld !is wat teld en de mens daarachter is niet mee belangrijk.
  Je zal maar dagelijks klysma''s medisch noodzakelijk nodig hebben en deze niet meer of gedeeltelijk vergoed krijgen en een minimum inkomen hebben .Dan krijg je er problemen bij!Maar goed hieruit kan je opmaken dat de beleidsmakers in Den Haag verre van verstand hebben van medische zaken

Of registreer u om te kunnen reageren.