Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bonus CEO drijft Amerikaanse zorgkosten op

CEO’s van grote Amerikaanse zorgorganisaties krijgen tot miljoenen dollars aan bonussen als zij doelen halen voor omzetgroei. De bonuscultuur is een belangrijke oorzaak voor de stijgende zorgkosten in de VS, concluderen Kaiser Health News en ABC News.
Bonus CEO drijft Amerikaanse zorgkosten op

De Amerikaanse gezondheidszorg is de duurste van de wereld. Amerikanen besteden ruim 17 procent van het bruto binnenlands product aan zorguitgaven. Nederland, nummer 2 in de OESO-lijst (cijfers uit 2010), doet het met 12 procent. De klassieke verklaring is dat het systeem van marktwerking dokters stimuleert om zo veel mogelijk behandelingen te doen, omdat ze daardoor meer inkomen krijgen. Dat de mensen die aan het roer staan in ziekenhuizen dezelfde prikkel in overtreffende trap hebben, is minder bekend. CEO's krijgen forse bonussen als zij hun targets voor omzetgroei behalen. Dus welk signaal geven de bazen van zorgorganisaties aan hun medewerkers over wat echt belangrijk is? Het doen van zo veel mogelijk behandelingen. Deze motor  is wellicht zeker zo belangrijk als oorzaak voor het volledig ontsporen van het Amerikaanse zorgstelsel. De kosten per patiënt zijn in de VS twee keer zo hoog als in vergelijkbare Westerse landen. En dat leidt niet tot een betere kwaliteit. Experts schatten dat dertig procent van de geleverde zorg in Amerika overbodig is.

Maximaliseren van inkomsten

'Bestuurders in de zorg zijn gericht op het maximaliseren van inkomsten. CEO's krijgen waardering als het ziekenhuis vol is. Ze zouden juist beloond moet worden voor het verbeteren van de gezondheid van patiënten', verklaart Don Berwick, al zijn hele loopbaan voorvechter voor hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel, tegenover Kaiser Health News.

Miljoenen dollars aan bonussen

De bonussen van de Amerikaanse bestuursvoorzitters zijn niet mals. De grootverdieners krijgen miljoenen dollars bovenop hun reguliere salaris. Michael Tarwater, CEO van Carolinas Healthcare System ontvangt een bonus van 2,8 miljoen dollar, waarmee zijn totale inkomsten 4,8 miljoen dollar bedragen. Lyod Dean, CEO van Dignity Health uit San Francisco, krijgt een bonus van 2,1 miljoen euro. De grootste bonus is voor de CEO George Halvorson van Kaiser Permanente. Van zijn jaarinkomen van 7,9 miljoen dollar bestaat 5 miljoen dollar uit bonussen. (Kaiser Health News is niet verbonden aan Kaiser Permanente.)

Berwick: iedereen wil groeien

De bonuscultuur is niet beperkt tot de grote jongens, maar is wijdverbreid. Kleinere zorgorganisaties geven hun CEO bonussen die variëren van enkele tienduizenden dollars tot enkele tonnen. 'Alle CEO's denken hetzelfde', stelt Berwick, die tot 2011 aan het hoofd stond van Medicare en Medicaid. 'Ze willen een groter marktaandeel en ze willen dat hun concurrenten het onderspit delven. En wat gebeurt er dan? Ze overleven allemaal, blijven allemaal groeien en de kosten gaan omhoog zonder dat er waarde wordt toegevoegd.'

Topklinieken geven geen bonus

Opvallend is dat de leiders van gerenommeerde zorgorganisaties als de Mayo Clinics, Cleveland Clinics en Dartmouth-Hitchcock health system geen bonus ontvangen. CEO James Weinstein van Dartmouth ziet geen meerwaarde in een bonusprogramma voor ziekenhuisbestuurders. 'Voorkomen dat patiënten in zorg komen en hun gezondheid bevorderen is wat ons succesvol maakt.'

Minder kosten, meer kwaliteit

Berwick, die tot 2010 CEO was van het Institute for Health Improvement (IHI), is keynote op het Zorgvisie Executive Seminar op 3 oktober. Hij is ervan overtuigd dat de enige route naar kostenreductie in de zorg is inzetten op kwaliteitsverbetering. Berwick, momenteel speciaal adviseur van de Britse premier Cameron en eerder adviseur van de presidenten Clinton en Obama, zal op 3 oktober de vertaalslag maken naar de Nederlandse situatie. Hij zal dan ingaan op de rollen van zorgaanbieders, de politiek en zorgverzekeraars bij het verminderen van de kosten en het verbeteren van kwaliteit. In het meinummer van Zorgvisie Magazine is een interview verschenen met Berwick.

4 reacties

  • Voor mij een overtuigende reden om in dit opzichte Angelsaksisch sturen niet als voorbeeld te stellen, sowieso niet, maar zeker niet voor de zorg. Misselijkmakend toch? Hoe gevangen kun je raken in Ayn Rand-geloof, de laatste profeet van dit denken?

  • adje rem

    Nou mevrouw schippers . Het bovenstaande bewijst niet alleen waarom onze zorgkosten stijgen, maar ook WAAROM ? ? Val dus verder niet ECHTE zorgverleners lastig om suggesties waar en hoe te bezuinigen ! Doe waarvoor U en uw departement DIK betaald worden ! ! Dus meneer Verweij van Cordaan : emigreren naar Amerika biedt voor u dus miljoenen perspectieven , en bespaart de Nederlandse Zorg direct al het eerste half miljoen eurootjes . Maurice de Hond zegt : DOEN ! ! Neem ook al uw conKUL-ego 's mee en onze Zorg is weer gezond .

  • rene.stenvert

    Mijn eerste reactie: hoe zou dat in Nederland zijn? En dan niet alleen voor de ziekenhuizen, maar voor alle gezondheidszorg instellingen.

  • pervers

    Leuk artikel!Dat snijdt tenminste hout in mijn visie: Klink volgde Amerikaanse model, niet die van Berwick! Zowel het CDA als VVD zijn debet aan ons DBC-systeem naar Amerikaans model en dit model was geent op de Amerikaanse autoindustrie.Mensen zijn geen auto's; de prikkel tot meer produktie is een slechte en dure en deze perverse prikkel is het DBC-en. Wij gebruiken transpirantie en kwaliteit van zorg nu vanuit het DBC-model. Dus het zal GEEN transparantie of kwaliteitsverbetering brengen. DBC-en brengt wel meer geld in je laatje als boekhoudkundig de zaken waterdicht hebt, dus een goede boekhouder bent of deze in dienst neemt. Zorgverzekeraars hebben interesse om voor weinig geld meer te krijgen.Dan verdienen zij weer meer.Als de prikkel blijft meer winst maken( toch kenmerkend voor marktwerking) blijft het dweilen met de kraan open. Inmiddels zoals het nu gaat zal de betere 'boekhouderhulpverlener' of instelling en zorgverzekeraars lachen om de winsten die ze blijven maken.

Of registreer u om te kunnen reageren.