Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Friese ziekenhuizen bereiden bestuurlijke fusie voor

De Friese ziekenhuisorganisaties Nij Smellinghe/Zorggroep Pasana en Antonius Zorggroep hebben de intentie om volgend jaar onder een gezamenlijk bestuur verder te gaan. Daarvoor hebben de bestuursvoorzitters Roelof Jonkers, Wouter van der Kam en Peter Littooij vandaag een intentieverklaring getekend.
Friese ziekenhuizen bereiden bestuurlijke fusie voor

De ziekenhuizen willen met de bestuurlijke fusie de huidige drie raden van bestuur laten opgaan in één nieuwe, die verantwoordelijk wordt voor alle activiteiten binnen de drie ziekenhuizen, Pasana ouderenzorg en de Kwadrantgroep, waaronder bijvoorbeeld De Friese Wouden en Palet vallen. Voor de zorggroepen en de organisaties die daaronder vallen, verandert er vooralsnog juridisch niks. Die blijven zelfstandig. Het is vooral een kwestie van een ander aansturingsmodel,  schrijven de instellingen. Pas na gedegen onderzoek op allerlei fronten wordt gekeken of de organisaties tot betere samenwerking kunnen komen.
Zorg dichtbij

Het uitgangspunt van de fusie die op 1 juni 2014 moet plaatsvinden, is goede betaalbare zorg dicht bij de mensen blijven bieden. De instellingen schrijven: ‘Er vindt in Nederland concentratie van ziekenhuiszorg plaats. Dit kan betekenen dat Friezen in de toekomst voor behandeling naar elders moeten. Daarnaast krijgen gemeenten een grotere rol, maar hebben ze minder Wmo-geld ter beschikking. Dat alles maakt het nog belangrijker dat zorgorganisaties zich gezamenlijk hard maken voor zorg dicht bij de mensen.’
Medische staven

De tweede reden voor de fusie is verbetering van kennis en kwaliteit van de medische staven. Door kennis te delen kan het niveau nog verder omhoog. Daarnaast kunnen de maatschappen elkaar kwalitatief versterken.

Financiële voordelen
Een derde reden is het behalen van financiële en organisatorische schaalvoordelen. Sommige activiteiten, zoals inkoop, kunnen worden samengebracht, wat weer financiële en personele ruimte geeft voor bijvoorbeeld ontwikkeling van zorginnovaties.

Eén reactie

 • DGo

  Dat wordt flinke bestuurlijke drukte :)!

  Ik vraag me af of de medische staven erg gelukkig zijn met deze megafusie.

  Wanneer er onderling goed zou moeten worden samengewerkt worden dat flinke afstanden die men moet gaan rijden.
  Maar goed, onderweg stopt men ook nog even in Heerenveen want daarmee werkt een groot deel van de vakgroepen ook samen.

  Nu allemaal nog even een extra stapje erbij en geheel Friesland werkt met elkaar samen, toch.

Of registreer u om te kunnen reageren.