Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten willen aanpassing zorgakkoord

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil alleen verder praten met het kabinet over het sociaal akkoord en het zorgakkoord als het kabinet aanpassingen wil maken. Dat zegt Jan Hamming, voorzitter van de VNG-commissie Werk& Inkomen.
Gemeenten willen aanpassing zorgakkoord
Foto: ANP Lex van Lieshout

Gemeenten verzetten zich tegen een lastenverzwaring van 89 miljoen euro voor huishoudelijke hulp aan ouderen, die langer thuis blijven wonen. ‘Dat bedrag heeft de regering weggegeven, terwijl de gemeenten het moeten ophoesten,’ zegt de Amsterdamse wethouder Eric van den Burg. Ook eist de VNG van het kabinet-Rutte toezeggingen om arbeidsgehandicapten en Wajongers beter aan werk te kunnen helpen. Jan Hamming, voorzitter van de VNG-commissie Werk& Inkomen, wil daartoe een resolutie indienen tijdens het jaarcongres van de VNG op 4 en 5 juni.

'Onuitvoerbaar'

Volgens Jan Hamming, zijn de kabinetsplannen 'onuitvoerbaar'. Hamming wil dat de gemeenten op het jaarcongres verbeteringen eisen van het kabinet. ‘Ik ga ervan uit dat gemeenten ons steun in de rug geven.’

Vorige week zaten premier Mark Rutte, de bewindslieden en een VNG-delegatie om de tafel om de gevolgen van de operatie te bespreken. ‘Die gesprekken zijn in een goede maar stevige sfeer verlopen’, zegt Hamming. Volgens hem is aanpassing van de hervormingsvoorstellen een voorwaarde om verder te praten over andere hervormingen uit het sociaal akkoord en het zorgakkoord.

Huishoudelijke hulp

De gemeenten verzetten zich bijvoorbeeld tegen een lastenverzwaring van 89 miljoen euro voor huishoudelijke hulp aan ouderen, die langer thuis blijven wonen. Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam noemt dat 'een sigaar uit andermans doos', die het kabinet in het overleg met de thuiszorgbranche heeft weggegeven. ‘Voor Amsterdam betekent dat een lastenverzwaring van 7,2 miljoen euro', aldus de VVD-wethouder.

Oplossing

Van der Burg gaat ervan uit dat het kabinet de gemeenten in elk geval voor de zomer tegemoet zal komen. ‘We kunnen wel de kont tegen de krib gooien, maar dat willen de gemeenten niet, noch het kabinet. Ik ga er dus van uit dat het kabinet met een oplossing komt.'

Carolien Stam

Eén reactie

  • Jan C

    Daar heb je het al. Mensen (regereing) zonder veel betrokkenheid met de zorg en ouderenzorg roeopen een hoop regeringsmaatregelen af en komen er bij invoering achter dat ze eigenlijk met de gemeenten hadden moeten praten.
    Wordt deze rubriek niet gelezen?? Voor kort degelijk overleg vanaf het begin met alle partijen werd in deze rubriek al gepleit vanaf de eerste oprispingen.
    Maar de kwaliteit van regeringsleiders (hier en in de hele wereld) holt de laatste 20 jaar heel hard achteruit; dat krijg als je aleen maar aandacht hebt voor de poen en het eigen ego.
    Slaap maar lekker door.

Of registreer u om te kunnen reageren.