Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kortdurend verblijf bijna in kern-AWBZ

Redacteur KinderopvangTotaal
Een motie om het kortdurend verblijf van kinderen, die intensieve zorg thuis nodig hebben, in de kern-AWBZ te houden, is door de indieners “aangehouden”. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is blij dat thuiswonende kinderen, die levenslang zijn aangewezen op zorg, verlost zijn van de dreiging om onder de gemeentelijke Jeugdzorg terecht te komen. Er moet nog over de motie gestemd worden.
Kortdurend verblijf bijna in kern-AWBZ

Het geld voor de zorg dat overgaat naar de gemeenten zal niet geoormerkt worden. Deze motie van de PvdA is aangenomen tijdens het debat afgelopen week over de wijzigingen in de langdurige zorg. Vooral moties van de PvdA bleken succesvol zijn. De coalitiepartner levert veruit de meeste aangenomen moties, zes van de veertien. Zo wil PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk onder andere dat ook in de nieuwe Wmo de Wet Normering Topinkomens (WNT) wordt ingevoerd.

Inkomenseffecten

Van de oppositie werden minder moties aangenomen. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) heeft erdoor gekregen dat de inkomenseffecten van het decentralisatiebeleid voor- en achteraf goed in kaart worden gebracht. Renske Leijten van de SP heeft de staatssecretaris de opdracht gegeven om specifiek uit te zoeken wat de kosten zijn in 2014 die rijksoverheid, gemeenten en zorginstellingen maken om zorg te decentraliseren.

Verzwaring zorgindicaties

Niet aangenomen zijn minstens net zo veel moties. SP-Kamerlid Renske Leijten kreeg het niet voor elkaar dat ondersteuning en begeleiding in de AWBZ blijven. Fleur Agema van de PVV kreeg geen meerderheid voor het terugdraaien van de tariefkorting van 5 procent op de intramurale zorg. CDA-er Mona Keijzer ving bot met haar motie om de langdurige, onverzekerbare zorg en verpleging –  zowel thuis als in een zorginstelling –  in de volksverzekering AWBZ te houden. Verder krijgt ze niet het fiat van de Tweede Kamer om de regering op te dragen inzichtelijk te maken of de bezuiniging tussen de 15 procent en 40 procent op de zorg zullen leiden tot verzwaring van zorgindicaties en uiteindelijk opname in zorginstellingen. Ook niet aangenomen werd de motie waarin de Kamerleden Voortman en Krol (50Plus) een lans breken voor de persoonsvolgende financiering’. ‘Het zou de eigen regie van cliënten versterken en geeft instellingen de mogelijkheid om hun cliënten meer maatwerk te bieden.’

10-uurscriterium

Wel zijn nog enkele moties aangehouden om op een later moment in de Tweede Kamer in stemming te brengen als het onderwerp specifiek wordt besproken. Dat is de motie van het Kamerlid Bergkamp en anderen waarin zij de regering vragen ‘het 10-uurscriterium  voor begeleiding te schrappen en de financiële ruimte te zoeken in het beter indiceren conform de voorwaarden van het pgb,’ Verder wordt voor de dagbesteding, uit te voeren door de gemeenten, een centrale norm ontwikkeld, om kwaliteit en toezicht binnen de Wmo te garanderen.

 

Kijk HIER de aangenomen en verworpen moties langdurige zorg na

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.