Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012

De omzet van ziekenhuizen is gedaald in 2012, waardoor ze voor honderden miljoenen euro’s te veel beroep op een overgangsregeling. Als het budgettair kader zorg wordt overschreden, zullen ze via het macrobeheersinstrument de rekening zelf moeten ophoesten.
Strafkorting dreigt voor ziekenhuizen voor 2012
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De overgangsregeling is in het leven geroepen om grote omzetverschillen tussen ziekenhuizen op te vangen, omdat de ziekenhuisfinanciering ingrijpend is veranderd in 2012. Voor een veel groter deel van de omzet dan in 2011 gelden vrije prijzen. Ziekenhuizen hebben met zorgverzekeraars afspraken gemaakt over prijzen en volume. De verwachting was dat sommige ziekenhuizen omzet kwijt zouden raken ten koste van andere. De ziekenhuizen die omzet kwijtraken, krijgen dat verlies voor 95 procent gecompenseerd. De winst van ziekenhuizen met een veel grotere omzet wordt voor 95 procent afgeroomd. Verlies en winst zouden elkaar in balans houden, zo was de verwachting.

Analyse

Maar uit een eerste analyse van vijftig jaarverslagen blijkt dat de omzet van veel ziekenhuizen veel lager is dan gedacht, meldt Het Financieele Dagblad. Het aantal ziekenhuizen dat geld krijgt van de compensatieregeling is veel groter dan het aantal dat geld moet afstaan. Het zou naar schatting gaan om circa 300 miljoen euro.

Academische ziekenhuizen

Opvallend is dat het met name academische ziekenhuizen zijn die een beroep doen op de overgangsregeling. Uitschieter is het Universitair Medisch Centrum Utrecht met 62 miljoen euro. Maar ook het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, dat zijn jaarverslag nog moet publiceren, kondigt een claim van tientallen miljoenen euro's aan. De vraag is of de academische ziekenhuizen echt zo veel omzet zijn kwijtgeraakt of dat ze een deel van hun complexe zorg niet kunnen declareren in het nieuwe financieringssysteem DOT (Dbc's op weg naar transparantie).

Oorzaken

Volgens afspraken in het hoofdlijnenakkoord tussen ziekenhuizen, verzekeraars en het ministerie van VWS  wordt er bij overschrijdingen eerst gekeken wat de oorzaken zijn. VWS heeft voor overschrijdingen het macrobeheersinstrument (MBI) achter de hand. Als het budegttair kader zorg wordt overschreden, legt het MBI de rekening bij ziekenhuizen neer. Pikant is dat algemene ziekenhuizen dan de rekening betalen voor academische ziekenhuizen. De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen verwijst voor een reactie naar het ministerie van VWS. (Zorgvisie – Bart Kiers)

2 reacties

  • Rob

    Wellicht zou Barbara Baarsma wat meer licht op deze zaak kunnen laten scheiden. Zij was verantwoordelijk voor het advies dat de samenleving nu mogelijk ruim 500 miljoen euro zou kunnen gaan kosten. Goed, prof. Baarsma heeft er wel mooi een NVZ-penning aan overgehouden, maar de Nederlandse burgers lijken er bekaaid vanaf te komen.

  • HansH

    Dit gedrag van ziekenhuizen was te verwachten toen duidelijk werd dat de ziekenhuizen grotendeels met een vast budget zouden worden gefinancierd. Degene die nu nog roept dat de eigen bijdragen hebben geleid tot een daling van de patiëntenaantallen moet zich in een hoekje gaan zitten schamen.

Of registreer u om te kunnen reageren.