Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verlies bij Opvoedpoli door ‘wurgcontracten’

Zorgaanbieder De Opvoedpoli eindigt 2012 met een verlies van circa anderhalve ton. Het jaar daarvoor had de organisatie nog een positief resultaat van ruim een miljoen.
Verlies bij Opvoedpoli door ‘wurgcontracten’

Bestuurder Linda Bijl stelde begin 2013 dat zij tegen veel problemen aanliep bij de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Zij ontving naar eigen zo weinig onderhandelingsruimte dat ze sprak van wurgcontracten. De liquiditeit is onder druk komen staan door lage vergoedingen in combinatie met groei van de Opvoedpoli.

Contracten zorgverzekeraars

In het jaarverslag staat dat de kleinschalige instelling voor integrale jeugdzorg in 2012 geen contracten heeft gesloten met zorgverzekeraars. Doordat de duidelijkheid lang op zich heeft laten wachten konden er geen bijbetalingen door cliënten worden ingeregeld. Ook de vergoedingen liepen terug tot tussen de zestig en tachtig procent. Om die reden is de Opvoedpoli medio 2012 onder gebracht bij Bijzonder Beheer van de Rabobank. Met PGGM en de Belastingdienst zijn afspraken gemaakt over achterstallige betalingen.

Vooruitzicht

De Opvoedpoli heeft voor het komende jaar afspraken gemaakt met twee grote zorgverzekeraars. Naar verwachting zal de organisatie een krimp doormaken omdat het volume lager ligt dan in 2012. Hierdoor zullen veel tijdelijke contracten niet worden verlengd. Uiteindelijk denkt de organisatie 2013 af te sluiten met een positief resultaat, wat noodzakelijk is voor de solvabiliteit. Het positieve resultaat moet worden bereikt door opbrengsten uit andere zorgsoorten als eerstelijns psychologische zorg, AWBZ, jeugdzorg en onderwijszorg. Lichtpunt is de transitie Jeugdzorg per 2015. Volgens Bijl zal deze transitie volop kansen bieden voor De Opvoedpoli.

De Opvoedpoli

De Opvoedpoli is in 2008 opgericht door Linda Bijl en heeft sindsdien veel prijzen in de wacht gesleept. Onder andere de High Growth Award in 2011, de tweede plek bij de verkiezing van het meest innovatieve bedrijf van 2012 en de zevende plek bij de Gazelle 2012 prijs van het Financieele Dagblad. Bij Zorgvisie was Bijl vorig jaar genomineerd voor de titel Zorgmanager van het Jaar.

Of registreer u om te kunnen reageren.