Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Medisch specialisten niet onder Wet normering topinkomens

Marit van Os
Bestuurders van ziekenhuizen en academische ziekenhuizen zullen onder de regeling van de Wet normering topinkomens (WNT) vallen. Dat is vandaag afgesproken tussen minister Edith Schippers en alle ziekenhuiskoepels. Medisch specialisten vallen volgens het akkoord van vandaag niet onder de WNT.
Medisch specialisten niet onder Wet normering topinkomens

‘Wij zijn uiteraard verheugd met dit resultaat’, zegt communicatiemanager Lilian Jansen van de Orde van Medisch Specialisten. ‘Het is in lijn met het rapport van de commissie-Meurs over de inkomens van medisch specialisten van vorig jaar oktober. De commissie concludeerde dat iedereen in loondienst niet wenselijk is en dat artsen in dienstverband naar Europese normen gemiddeld verdienen. Nederland telt relatief weinig medisch specialisten, zowel in loondienst als in vrij beroep en zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft.’

4 REACTIES

  1. Het blijft een wonder dat de arts of specialist altijd op zijn salaris moet worden aangesproken. Het is zo’n hot item en spreekt blijkbaar iedereen tot de verbeelding. Neem elk willekeurig persoon in de maatschappij die keihard werkt, van jongsaf aan met een dure studie, soms zelf betaald, een zware vervolgopleiding onder soms zware psychologische druk, foutloos moeten werken en presteren, voortdurend het vak en ontwikkelingen moet bijhouden, sociale druk wegens dienstrooster, nergens verder aan toe kunnen komen. Wat mag deze persoon vergelijkbaar in het gewone bedrijfsleven verdienen? Noem een salaris, bruto. Daar gaat dan de fiscus overheen, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, het verplichte pensioen, de beroepsaansprakelijksverzekering, de accountant, de adminstratieve krachten en soms de arts -assistenten, enzovoort. En deze persoon kan pas vanaf halverwege zijn 30 er jaren dit salaris hebben tot 65 jaar. Nou, wat vindt men in de politiek en de maatschappij zo langzamerhand dat deze mag verdienen? En dan nog: na de afslagen de afgelopen op het salaris heeft de arts al zeker 40% bruto ingeleverd. Daar hoor ik in de politiek en in de discussies niemand over. De gemiddelde werknemer staat gelijk op de barricade voor 1-2 %.
    Laten we nu eens ophouden met kankeren op artsen en specialisten. Wees blij dat ze het er nog voor doen. Ik zou mijn kinderen niet aanraden om in deze tijd arts te gaan worden. Hooguit uit pure idealisme.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom niemand de speciliasten durf aanpakken is duidelijk, ze hebben namelijk een heel machtig wapen : wachtlijsten.
    Verder is de NZA natuurlijk een bijzonder machtige lobby met een legertje juristen waar VWS schrik van heeft.
    Daarnaast is het inkomen vd specialist helemaal niet excessief vergeleken met de directie , accountants en consultants die in het ziekenhuis rondlopen.

  4. Na al die jaren in de zorg blijft het mij verrassen dat niemand de strijd met de medisch specialisten aandurft. Misschien kan iemand hier uitleggen welk wapen van de orde gevaarlijk is voor de minister en de ziekenhuisbestuurders? Acties? Lijkt mij niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.