Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Moddergevecht rond Slotervaartziekenhuis

Zelfverrijking, spookfacturen, een bezorgde huisbankier en veel verwijten over en weer. De rechtszaak bij de Ondernemingskamer bood spektakel.
Moddergevecht rond Slotervaartziekenhuis
Foto: ANP

Een uitkering van 980.000 euro aan zichzelf als voorschot op haar salaris, nog eens 300.000 in januari, 200.000 om privéschulden af te betalen, 1 miljoen euro naar een kliniek in Turkije via spookfacturen. En meer dan 100.000 euro aan privé-uitgaven, zoals 'aankopen in de Gucci-store en dure sieraden'.

Positie Erbudak

Deze voorbeelden noemt de advocaat van het Slotervaartziekenhuis om aan te geven hoe voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak zichzelf ten koste van het ziekenhuis zou hebben verrijkt. Het wordt heel duidelijk tijdens de zitting in de Ondernemingskamer op 4 juli: niemand in het Slotervaartziekenhuis wil Erbudak ooit nog terug zien.

Aandelenemissie

De in februari ontslagen Erbudak spande de zaak overigens zelf aan vanwege een ruzie over de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis. Grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed bracht in februari de nieuwe aandelen uit, waarmee het belang van de medeaandeelhouders, Erbudaks kinderen, verwaterde van 49 naar minder dan 1 procent. Erbudak eist nietigverklaring van deze aandelenemissie. Daarnaast wil zij een enquête over de handelwijze van het Slotervaartziekenhuis rondom haar ontslag en ze eist het vertrek van de twee zittende bestuursleden evenals de raad van commissarissen. Haar advocaat benadrukt dat Erbudak persoonlijk geen positie meer wil innemen in het Slotervaartziekenhuis. Zij vermoedt een samenzwering tussen de erfgenamen van haar overleden zakenpartner Jan Schram en het Slotervaartziekenhuis om haar op alle vlakken buitenspel te zetten. De erven-Schram en het ziekenhuis ontkennen dit en stellen dat een financiële noodsituatie direct handelen vereiste.

Achmea

De onderhandelingen met de grootste zorgverzekeraar Achmea waren stukgelopen, naar het oordeel van bestuurders en commissarissen, waardoor het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract zou krijgen. Huisbank ING had de leningen van 51 miljoen en 11 miljoen euro bevroren en het ziekenhuis onder bijzonder beheer gesteld. Daardoor kwam de salarisuitkering van februari direct in gevaar. Delta Onroerend Goed dreigde zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. De gemeente Amsterdam, met een lening van 4,5 miljoen en een rente van 1,5 miljoen, stond op het punt over te gaan op de executie van onroerend goed. Als oplossing stak Delta als grootste kredietverschaffer 5 miljoen aan aandelen in het ziekenhuis. Daardoor verbeterde de balans en werd ING weer wat gerustgesteld.

Ruzie

Erbudak zou de laatste jaren een waar schrikbewind hebben gevoerd. Medebestuurder Brandjes vertelt over de vele ruzies in de bestuurskamer: 'We gingen rollend door de gang'. De raad van commissarissen, die nog enkele steunbetuigingen per mail heeft gestuurd aan Erbudak, zegt vals te zijn voorgelicht: zij dachten dat Erbudak nog steeds in onderhandeling was met Achmea, terwijl het finale aanbod al was verstreken. Ze geloofden Erbudak toen ze zei dat de directeur-generaal van VWS zou bemiddelen. Dat bleek niet het geval.

Oplossing?

De rechtbank suggereert een aanzet tot een oplossing. Kan Meromi niet alsnog ook 5 miljoen aandelenkapitaal in het Slotervaart steken? De advocaat van het Slotervaartziekenhuis is niet meteen enthousiast: 'Dat zou betekenen dat het belang van Erbudak, via Meromi, in het ziekenhuis weer toeneemt.' Erbudaks kinderen zouden daarmee immers hun aandelenpakket weer uitbreiden. De rechter: 'Maar een jarenlange strijd is ook geen oplossing.'

11 reacties

 • L. Winter

  Inmiddels zijn de cijfers bekend over 2012.Het jaar waar Erbudak nog de scepter zwaaide. Fors verlies waar zij verantwoordelijke voor is(was).Toezichthouders hebben hopeloos gefaald. Zorgelijk situatie voor personeel en patiënten.

 • toin

  Ik dank dat een grondig onderzoek op zijn plaats is.De fraude zaken die nu door de Erven Schram naar voren worden gebracht moeten tot de bodem worden uitgezocht.Het is wonderlijk dat accountant niet eerder aan de bel heeft getrokken.

 • Barbel

  Dat ze misschien niet alles netjes heeft gedaan, is best mogelijk. Maar als zij een paar jaar geleden het hele project niet op had gepakt was er nu helemaal geen ziekenhuis meer geweest.Toen was het door andere TOPBESTUURDERS al naar de filistijnen geholpen. Dank zij haar inzet en lef staat het er nog en hebben patienten zorg en personeel nog een baan. Wat niet inhoudt dat je dan dubbel voor jezelf moet zorgen maar zie ook het goede.

 • toin

  Erbudak ken ik al volledig ontoerekeningsvatbaar :een ongeleid projectiel die slechts uit is op 1 ding : geldelijk gewin. Dame gaat over lijken. Het is de RVC van SVZ ziekenhuis zwaar aan te rekenen dat zij haar al die jaren haar gang heeft kunnen gaan.

 • jamislekker

  Mijn overgrootvader had in de 50-erjaren een winkeltje in huishoudelijke artikelen. Buiten stond een emmer met bezemstelen en daar boven hing de tekst: ' kleine stelen en grote stelen, maar grote stelen het meest'. Op last van de gemeente moest hij de tekst weghalen......De foto circuleert nog ergens binnen de familie.
  Deze man was zijn tijd ver ver ver vooruit.....

 • Jan C

  Ik vraag me af wat zo'n raad van bestuur en toezicht doet.
  Dit (zie artikel hierboven) -- Een uitkering van 980.000 euro aan zichzelf als voorschot op haar salaris, nog eens 300.000 in januari, 200.000 om privéschulden af te betalen, 1 miljoen euro naar een kliniek in Turkije via spookfacturen. En meer dan 100.000 euro aan privé-uitgaven, zoals 'aankopen in de Gucci-store en dure sieraden -- kun je toch niet doen zonder dat je of mee heult, of te druk met je eigen declaraties, vergoedingen en hoge salaris bezig bent, of gewoon op papier voor een fikse vergoeding mee slaapt.
  En er zijn toch in die perioden mensen geweest die signalen afgaven; werd dat afgedaan met 'O, dat is een opmerking van het plebs' (zal beslist wel).
  Als het allemaal waar is moet Erbudak en hele hele gepeupel om haar heen financieel en lijvelijk flink boeten; maar dat zal gvd wel niet gebeuren.
  Daar moet je een simpele werknemer voor zijn.
  Bij Philips heb ik in de jaren zestig een zeer toegewijde hardwerkende administrateur zonder pardon en zijn jasje en boekentas -- van de ene seconde op de andere -- op straat zien gooien, omdat hij voor ondersteuning van zijn zeer zwaar gehandicapte dochter wat geld achterover had gedrukt.
  Zo gaat men in dit land met de eenvoudige man om. Latere top functionarissen -- die veel meer op de kerfstok hadden -- werden de hand boven het hoofd gehouden. De k..zin : Lessen voor de toekomst zal wel weer uit de kast worden gehaald.
  Slaap maar lekker door.

 • Marjo

  de wetgeving hier in Nederland is er meer op ingesteld om daders te beschermen, dan om slachtoffers aan een vergoeding te helpen. Al is het maar om via een vormfout een heel proces ongeldig verklaard te krijgen.
  als toch duidelijk is dat mevr Erbudak geld weggesluisd heeft, zal ze dit moeten terugbetalen en niet via allerlei andere randonderwerpen de aandacht hiervan afwenden, zodat het uiteindelijk in de doofpot gestopt kan worden.

 • j

  En dan maar zeggen dat wij te duur zijn!

 • adje rem

  Maarrrrr. .......de vergrijzing is de oorzaak van de dure ZORG ? ? ? ?

 • adje rem

  Tja , hoe menselijk is het je te vergissen in mensen ? Raad van .........onbenul ? ?

 • Jean

  Diep Triest deze afaire.Erbudak en de Schrammetjes hebben samen in een korte tijd het ziekenhuis om zeep geholpen.Prachtig om te koketteren met zwarte cijfer door management laag er uit te snijden maar door er samen zo een zootje van te maken zijn wij als medewerkers en patiënten en niets mee op geschoten en Judas Dees keek en er aan, Bah...

Of registreer u om te kunnen reageren.