Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Private route Ruwaard sneuvelt kort voor eindstreep

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse was bijna een privaat ziekenhuis geworden met een ondernemende strategie. Investerings- en managementonderneming Plain Vanilla Investments uit Amsterdam heeft drie weken geleden 8 miljoen euro geboden op gebouw, inventaris en goodwill. “Dat was nog niet ons eindbod. We waren bereid om tot in totaal 15 miljoen privaat kapitaal in het ziekenhuis te steken,” zegt Hein Hoogduin, partner van Plain Vanilla in een toelichting aan Zorgvisie.
Private route Ruwaard sneuvelt kort voor eindstreep
Foto: ANP - Arie Kievit

Pas op 22 juni, twee dagen voordat het faillissement is uitgesproken, werd het Plain Vanilla duidelijk dat er concurrentie was van een andere bieder, de coöperatie van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De coöperatie betaalt 6 miljoen euro voor inventaris en goodwill terwijl het gebouw wordt gehuurd. 'Het is allemaal heel snel gegaan. Op maandag 24 juni om 10.15 uur wisten wij dat we het niet waren geworden. Om 12.00 uur werd het personeel geïnformeerd en aansluitend was de persconferentie waarin het faillissement en de doorstart werden toegelicht,' aldus Hoogduin.

Plain Vanilla

Als Plain Vanilla, dat meer investeringen in de zorg heeft gedaan, het ziekenhuis had overgenomen was Ruwaard van Putten omgevormd tot een zelfstandig ziekenhuis met basisvoorzieningen. Met nauwe relaties met reeds succesvolle zelfstandige behandelcentra die zich in hetzelfde gebouw zouden vestigen. Hoogduin: 'Er was draagvlak voor bij de lokale stakeholders en bij twee van de drie grote zorgverzekeraars. Het ging om een voor Nederland innovatief concept. Voor zelfstandige behandelcentra is het doorgaans lastig om de achtervang goed te regelen. Het rompziekenhuis zou geen complexe zorg meer doen maar wel spoedzorg overeind houden, zeven dagen in de week van 7.00 uur ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds. De acute verloskunde zou bij andere ziekenhuizen in de regio worden ondergebracht.'

Zbc's

De plannen voor het basisziekenhuis komen deels overeen met die van de coöperatie die het ziekenhuis heeft overgenomen. Het is moeilijk te beoordelen in welk plan de meeste klinische functies behouden zouden blijven. In het plan van Plain Vanilla zouden in ieder geval de buitenpoli’s openblijven en de zelfstandige behandelcentra mikten op groei. Ook de insteek was anders. Hoogduin: 'Wij wilden een ondernemende club worden. Spijkenisse is een hele mooie plek voor een “stand-alone”- ziekenhuis. De aanrijtijden naar Rotterdam zijn lang. We zijn benaderd door bedrijven in de haven die zich zorgen maakten over de zorg in het gebied.'

Disciplinerende werking

Hoogduin: 'In onze visie zou het ziekenhuis na een aantal jaren een rustig en stabiel rendement kunnen opleveren. Op dat moment zou een pensioenfonds moeten participeren. Op die manier draag je bij aan een nieuwe financieringsvorm in de gezondheidszorg. De raad van commissarissen van het ziekenhuis zou scherp gehouden worden door de aandeelhouders. Aandeelhouders hebben net als bij andere bedrijven een disciplinerende werking op kwaliteit, kosten en processen. Voor de zorg kan een dergelijke structuur louterend werken.' In de plannen van Plain Vanilla was eveneens ruimte voor de medisch specialisten. Die mochten per persoon voor 50.000 euro aan aandelen kopen.

Publiek geld

Hoogduin: 'Ik vind het jammer dat het zo is gelopen maar ik ben blij dat er in ieder geval nog een doorstart is. Ik vraag me wel af wat de drijfveer is van de drie ziekenhuizen die met publiek geld een vierde ziekenhuis overnemen.' Hij sluit niet uit dat het zorgconcept en de financieringsconstructie die Plain Vanilla voor Ruwaard in gedachten had, in de toekomst worden toegepast op andere ziekenhuizen.

3 reacties

 • Henk

  Ja, de zelfstandige behandelcentra 'mikten op groei'. Vanzelfsprekend moest de acute verloskundige zorg elders, want dat kost alleen maar geld. Volgens mij is de bevoling van Voorne-Putten een hoop nodeloze, maar wel winstgevende behandelingen bespaard.

 • Jan C

  @Joshua. Lees de volgende zin uit het artikel: 'Investerings- en managementonderneming Plain Vanilla Investments uit Amsterdam heeft drie weken geleden 8 miljoen euro geboden en ze waren bereid om tot 15 miljoen te gaan'.
  Dan kom je toch in handen van mensen met ALLEEN MAAR dollartekens in hun ogen en je moet (net als vroeger; daarom valt het woord conservatief) zorgtekens in je ogen hebben en daarnaast een financiele knobbel om de zaak financieel te runnen.
  'Wij waren desnoods bereid tot 15 miljoen te gaan'. Als je 8 biedt en gedwongen wordt tot 15 te gaan, kun je invullen hoe de patient bij 15 uit de strijd komt. Effen nadenken Joshua, al is het vroeg.
  Anders: slaap maar lekker door, doet bijna de hele zorg.

 • Joshua

  Het treurig om te vernemen dat Nederland kennelijk niet klaar is voor hervorming, innovatieve financiering en organisatiestructuur. De conservatieve macht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars is nog steeds te groot. Initiatieven met moderne visie en zeer goede concepten sneuvelen. Als je kijkt naar het buitenland lopen wij heel erg achter! Terwijl wij maar roepen dat we een van de beste zijn in de gezondheidszorg en voorop lopen. Nou, niet in het organiseren en hervormen ervan. In het buitenland zijn overal dit soort structuren te vinden. Hier in Nederland niet en dat gaat nog heel duren, vrees ik.

Of registreer u om te kunnen reageren.