Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ruwaard kampt met schuld van 42,5 miljoen

Het Ruwaard van Putten heeft een schuld van 42,5 miljoen euro. De overnamepartijen hebben zes miljoen betaald voor de doorstart. Dat blijkt uit een eerste rapportage van de curatoren van het ziekenhuis.
Ruwaard kampt met schuld van 42,5 miljoen
Foto: ANP - Arie Kievit

De schuld is inclusief een lening van 27 miljoen euro waarvoor het Waarborgfonds voor de Zorg garant staat. Alle claims die bij de curatoren zijn ingediend worden nog geverifieerd. De zes miljoen die overnamepartijen hebben betaald is voor overname van delen van de inboedel.

Personeel

Op de faillissementsdatum 24 juni werkten 829 mensen in het ziekenhuis verdeeld over 630 voltijdsbanen. Daarnaast waren er 40 vaste oproepkrachten. Zij hebben allen ontslag gekregen. De medewerkers van het ziekenhuis krijgen maandag 15 juli te horen of ze in dienst blijven of dat ze worden ontslagen. 'We willen de onzekerheid bij de medewerkers zo snel mogelijk wegnemen', aldus Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in een gesprek met Zorgvisie. Een deel van de medisch specialisten heeft een aanbod gekregen om voor een half jaar in loondienst te treden. Daarna wordt verder gekeken.

Oorzaak faillissement

De curatoren kunnen naar eigen zeggen nog geen uitspraken doen over de oorzaak van het faillissement. Daar doen zij momenteel nog onderzoek naar. In het curatorenverslag staat wel een weergave van gesprekken met de raad van bestuur over het faillissement. Daaruit komt naar voren dat het ziekenhuis sinds 2008 last had van teruglopend marktaandeel. Pogingen om dit tij te keren waren niet succesvol en werden eind 2012 bemoeilijkt door de sluiting van de afdeling Cardiologie. Hierdoor ontstond een productieverlies van circa 20 procent. Vanaf november 2012 werd door het bestuur gezocht naar overnamekandidaten. De zoektocht was niet succesvol.

Overnamekandidaten

Nadat de bewindvoerders waren aangetreden, werd gezocht naar mogelijke doorstartkandidaten. Twee organisaties toonden interesse. Op 24 juni 2013 werd een overeenkomst bereikt met Spijkenisse Medisch Centrum B.V. De tweede kandidaat bood een aanzienlijk lager bedrag. Welke partij dit is en hoeveel deze partij bood, doen de curatoren geen uitspraken over.

Verkoop vastgoed

De overnemende ziekenhuizen hebben toegezegd de komende vijf jaar het ziekenhuisgebouw te huren. In deze periode onderzoeken de curatoren samen met het Waarborgfonds voor de Zorgsector de mogelijkheden om het vastgoed te verkopen. De gemeente Spijkenisse is juridisch eigenaar van het pand. De curatoren hebben de gemeente daarom gevraagd te ondersteunen bij de verhuur en het onderhoud van het pand. Ondanks eerdere toezeggingen blijkt de gemeente daar niet  toe bereid. De komende periode willen de curatoren met gemeente en andere betrokkenen in gesprek blijven om de verhuur en onderhand goed te regelen.

Resultaat

In het verslag staan ook de cijfers vermeld over 2012. Het Ruwaard maakte een verlies van 4 miljoen euro op een omzet van 72,8 miljoen. In 2011 had het ziekenhuis nog een omzet van 74,5 miljoen met een verlies van 5 miljoen.

6 reacties

 • Jan C

  @ adje rem. Bij geen van de genoemde onderwerpen is of wordt 'gezond verstand' gebruikt (dus 'gezond verstand' hoort niet thuis in de reeks).
  Het hele gekke is dat je voor een hoog loon een diploma moet hebben en hebt aangetoond, via dat diploma, dat je een gezond verstand hebt; en het krankzinnige is dat al diegenen die een hoge positie hebben en hun verstand niet gebruiken het allerhoogste loon hebben (VOORAL IN DE ZORG).
  Raar he, slaap maar door.

 • adje rem

  Ruwaard, langeland, slotervaart , amarantis , vestia , tobbestuurders ,marktwerking, schippers, blind , braille , gezond verstand. Wat hoort niet in deze reeks ? ?

 • Joshua

  Je vraagt je af, hoe het mogelijk is om zo'n grote schuld op te bouwen? Zijn dat nu de duur betaalde zogenaamde top bestuurders? Heeft de raad van toezicht zitten te slapen. Nee, dat wisten ze al heel lang. Maar iedereen heeft zijn mond gehouden en geaccepteerd dat er elk jaar weer ruim 5 miljoen verlies bijkwam.
  En niemand is (hoofdelijk) aansprakelijk. Is dit maatschappelijk verantwoord bestuur? En de veroorzakers gaan gewoon verder om elders wan te besturen. Wat hebben we toch een verziekte maatschappij. Deze patient wordt nooit beter.

 • van Zanten

  Ruwaard is echt niet het enige ziekenhuis. Er zijn er nog veel meer die twee jaar geleden technisch gezien al failliet waren maar de cijfers nog wat opgepoetst hebben/ Het idee bij veel RvB's is 'we gaan toch niet failliet' en ze zijn gewoon doorgegaan met de bestaande werkwijze. Het intern proces in het gros van de ziekenhuizen is verre van efficient en dat zal de komende tijd steeds duidelijker worden. Het wordt ook tijd dat een RvB een ziekenhuis eens als een echt bedrijf gaat runnen en niet zoals het nu gaat wat veelal neerkomt op pappen en nat houden, wat inmiddels neer komt op nat gaan..... Dat vraagt tevens om een flinke opschoning in het banencircuit van bestuurders.

 • Jan C

  Is er al gekeken naar het bedrag dat de bestuurderen, leden raden van toezicht en het direct daaronder 'zittende' management de afgelopen 10 jaar aan 'salaris' hebben meegenomen; grondig de boeken bekijken want de officiele papieren vermelden dat niet; en vooral niet van je stoel afvallen.
  En dan ook nog zo functioneren dat het huis falliet gaat!!!!.
  ARME PATIENT (niet dat ze daarme zitten)

 • Rob

  Dit ziekenhuis was korte tijd geleden onder dezelfde omstandigheden nog niet failliet gegaan. Nu hebben zorgverzekeraars besloten het ziekenhuis failliet te laten gaan na overleg met en instemming van het Maasstad Ziekenhuis, VWS en NZa. Interessant om te zien dat de zorgverzekeraars hebben besloten om de financiers eens flink te laten bloeden. Voor de financiers wordt de zorg nu dus een portefeuille met echt risico, juist in een tijd dat ze te weinig buffers hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.