Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Slotervaartziekenhuis staat 2,1 miljoen rood

Het Slotervaartziekenhuis heeft in 2012 een tekort opgelopen van ruim twee miljoen euro. Het jaar daarvoor was het resultaat nog vijf miljoen. Dat staat in het zojuist gedeponeerde jaarverslag.
Slotervaartziekenhuis staat 2,1 miljoen rood
Foto: ANP

Tegelijkertijd staan de schuldeisers in de rij om hun vorderingen op te eisen. Voorlopig doen ze dat niet, maar het evenwicht is wankel.

Bank bevroor lening

In februari dit jaar raakte het ziekenhuis in acute financiële nood: het dreigde de salarissen van februari niet te kunnen uitbetalen. Huisbankier ING werd onrustig en bevroor de leningen van 51 miljoen en 11 miljoen euro. De bank zette het ziekenhuis onder bijzonder beheer.

Aandeelhouder

Groot aandeelhouder Delta Onroerend Goed heeft een opeisbare vordering van 26 miljoen euro bij het Slotervaartziekenhuis. ING eiste dat Delta zijn lening zou achterstellen. Delta wilde niet op de eis van ING ingaan. Dit zei de advocaat van de grootaandeelhouder tijdens een rechtszaak bij de Ondernemingskamer op 4 juli. In plaats daarvan zette Delta vijf miljoen euro van het totaal om in nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis. Daarmee neemt de schuld van het Slotervaartziekenhuis 5 miljoen af en dalen de rentelasten per jaar met drie ton euro.

'Standstill niet getekend'

Delta heeft mondeling toegezegd dit bedrag vooralsnog gedurende vijf jaar niet te zullen opeisen. Delta vraagt van huisbankier ING hetzelfde te doen. Dit is volgens de advocaat van Delta mondeling toegezegd, maar een getekende overeenkomst ligt er niet omdat ING dat niet wil. Delta zegt nu: ‘ING wilde niet op de voorwaarde in gaan. Wij willen niet dat ING alle voordelen heeft, het moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn.’

Patiëntenverlies

Eind februari zette de raad van commissarissen bestuursvoorzitter Aysel Erbudak op non-actief wegens haar harde onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea. De commissarissen beschuldigen Erbudak van machtsmisbruik. De voormalig bestuursvoorzitter zou uit zijn op politiek gewin en de belangen van patiënten uit het oog hebben verloren. Toen Erbudak van het toneel was verdwenen, kwam het alsnog tot een contract met Achmea. Veel patienten hadden hun heil toen al ergens anders gezocht. Het Slotervaartziekenhuis denkt dit omzetverlies dit jaar niet meer goed te kunnen maken.

7 reacties

 • Jan C

  @het kan beter noemt dit extra afschrijvingen: 'Een uitkering van 980.000 euro aan zichzelf als voorschot op haar salaris, nog eens 300.000 in januari, 200.000 om privéschulden af te betalen, 1 miljoen euro naar een kliniek in Turkije via spookfacturen. En meer dan 100.000 euro aan privé-uitgaven, zoals 'aankopen in de Gucci-store en dure sieraden'
  Hoe dom kun je zijn. Hoe dom kun je zijn!!

 • L. Winter

  extra afschrijvingen? Erbudak is in ieder geval afschreven.

 • het kan beter

  Het jaarresultaat is niet alles waaruit blijkt hoe een bedrijf ervoor staat. Juist door affaire van de directie kan het resultaat juist gedrukt zijn door extra afschrijvingen op te voeren. Dit noemen ze ''voer voor het publiek'' en goed voor de rechtzaak!

 • fred

  Geachte lezer,
  Houdt U er rekening mee dat het ziekenhuis NIET kan omvallen omdat de belangen van alle betrokkenen te groot zijn.Hier telt ook het patientenbelang.
  Het gebouw is wel toe aan een grondige renovatie en is eigenlijk te groot voor het huidig aantal patienten.
  Vriendelijke groet.

 • Jan C

  Je kunt natuurlijk een nieuw orgaan vormen -- met flink wat zorg subsidie van de overheid (regelt Truus Schippers wel)-- die dit gaat onderzoeken en die ook helemaal niets doet en waarvan de leden een heel heel hoog salaris hebben en die je nog heel lang in stand houdt; in de zorg valt dat niet op dat dat orgaan oorspronkelijk was bedoelt om eenmalig het crimineel handelen van de bestuurders en raad van bestuur van Slotervaart uit te zoeken. Het IGZ wordt dan ook niet onnodig uit haar slaap gehaald.

 • Jan C

  Ik vraag me af wat zo'n raad van bestuur en toezicht doet.
  Dit (zie artikel hierboven) -- Een uitkering van 980.000 euro aan zichzelf als voorschot op haar salaris, nog eens 300.000 in januari, 200.000 om privéschulden af te betalen, 1 miljoen euro naar een kliniek in Turkije via spookfacturen. En meer dan 100.000 euro aan privé-uitgaven, zoals 'aankopen in de Gucci-store en dure sieraden -- kun je toch niet doen zonder dat je of mee heult, of te druk met je eigen declaraties, vergoedingen en hoge salaris bezig bent, of gewoon op papier voor een fikse vergoeding mee slaapt.
  En er zijn toch in die perioden mensen geweest die signalen afgaven; werd dat afgedaan met 'O, dat is een opmerking van het plebs' (zal beslist wel).
  Als het allemaal waar is moet Erbudak en hele hele gepeupel om haar heen financieel en lijvelijk flink boeten; maar dat zal gvd wel niet gebeuren.
  Daar moet je een simpele werknemer voor zijn.
  Bij Philips heb ik in de jaren zestig een zeer toegewijde hardwerkende administrateur zonder pardon en zijn jasje en boekentas -- van de ene seconde op de andere -- op straat zien gooien, omdat hij voor ondersteuning van zijn zeer zwaar gehandicapte dochter wat geld achterover had gedrukt.
  Zo gaat men in dit land met de eenvoudige man om. Latere top functionarissen -- die veel meer op de kerfstok hadden -- werden de hand boven het hoofd gehouden. De k..zin : Lessen voor de toekomst zal wel weer uit de kast worden gehaald.
  Slaap maar lekker door.

 • L. Winter

  Mismanagement leidt tot rode cijfers.Dit kan Erbudak en de RVC worden aangerekend. Er zijn geen gezamenlijke doelen er geldt in SVZ het eigen belang en het recht van de sterkste . Tijd voor verandering. Erbudak enkeltje Aruba.

Of registreer u om te kunnen reageren.