Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VWS kan driekwart van de uitgaven niet onderbouwen

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de Rijksuitgaven blijkt dat het ministerie van VWS bij driekwart van de beleidsuitgaven – ruim 4,5 miljard euro – geen effectiviteitsonderzoek heeft uitgevoerd. Bij het grootste deel hiervan (3,2 miljard euro) kon het ministerie niet uitleggen waarom er geen effectiviteitsonderoek was verricht.
VWS kan driekwart van de uitgaven niet onderbouwen

Van het geld dat ministers jaarlijks uitgeven aan beleid (94 miljard euro in 2011) is sinds 2006 42 procent (36 miljard euro) op effectiviteit onderzocht, zo meldt de Rekenkamer in een gisteren verschenen rapport. Wanneer ministers niet evalueren voeren zij daarvoor verschillende redenen aan. Ministers vinden het bijvoorbeeld nog te vroeg om de effecten van beleid te kunnen meten. De Algemene Rekenkamer wijst in het rapport op het risico dat ministeries dit soort argumenten te gemakkelijk gebruiken als rechtvaardiging om beleid niet op effectiviteit te onderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat ineffectief beleid doorloopt zonder dat hieraan iets wordt gedaan. VWS kwam al eerder als slechtste ministerie uit de bus bij dit onderzoek van de Rekenkamer.

3 REACTIES

  1. Allicht hoef je dat niet te onderbouwen; als blijkt dat je te weinig hebt verhoog je toch gewoon de lasten van de burger.
    Voor elke miljoen overschrijding of niet onderbouwing 100 euro per maand van het salaris inhouden — alleen van de directeur — is al ruim voldoende om dit fenomeen van de wereld te helpen.
    Ooit hield Philips ongevraagd (dat is niet de stijl van Philips) 10 cent per werknemer in voor het Kon Wilhelmina Fonds; het hogere management stond op zijn kop.
    @Rob. Als we veel van die figuren hebben als Rob (hierboven) gaan we er als land onderdoor; zoete warmzachte broodjes bakken, daar denkt Rob de oorlog mee te kunnen winnen. Alles, en alles goedpraten: een teken van deze tijd; daarom gaat het zo slecht.

  2. Lees alle reacties
  3. Een groot deel van het beleid is niet effectief. Soms niet omdat effectiviteit niet het doel was (het blijft politiek), soms niet omdat de werkelijkheid weer eens weerbarstiger blijkt dat werd verwacht, soms niet omdat ander eigen beleid conflicteerde etc. Dat is vervelend, maar dat hoort nu eenmaal bij beleidmaken. Binnen het ministerie wordt dat ook wel geaccepteerd, maar vreest men de reactie van het volk (en de oppositie) wanneer duidelijk wordt hoeveel beleid haar doel niet bereikt. Dat is jammer, want door niet te evalueren wordt ook de mogelijkheid om te leren van eigen fouten ontnomen. Het volk en de oppositie zouden daarom geen genoegen mogen nemen met de verklaring van de minister.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.