Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ondernemingskamer publiceert definitief rapport Meavita

Het definitieve onderzoeksverslag over Meavita is naar buiten gebracht door de Ondernemingskamer in Amsterdam. De rechter zal op basis van dit rapport oordelen of er bij Meavita sprake was van wanbeleid. Indien dat wordt aangetoond, zou dat een belangrijke stap zijn voor vakbond Abvakabo FNV. Die vakbond probeert in een parallelle zaak de oud-bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor het wanbeleid bij Meavita.
Ondernemingskamer publiceert definitief rapport Meavita

Woordvoerder Linda Vermeulen van Abvakabo is blij met het rapport. 'Nu is voor iedereen zichtbaar dat er sprake was van zeer ernstig wanbeleid. Dus we hebben goede hoop dat de rechter ook zo zal oordelen. Deze zaak loopt al sinds 2009 maar wij zijn het Meavita-debacle nog niet vergeten. De hoop is dat in de toekomst de verantwoordelijken ook echt financieel gaan bloeden voor deze zaak.'

Wanbeleid

Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten. In maart van dit jaar lekte al een conceptrapport uit. Nieuwsuur legde de hand op een concept ervan.

Onenigheid bestuur

In het definitieve onderzoeksverslag dat nu is uitgebracht, wordt de periode tussen 2006 en 2009 bekeken. Zo blijkt dat onder meer onenigheid binnen het bestuur, overproductie en mislukte ICT-projecten het bedrijf rake klappen heeft gegeven. Bovendien werd de zorggigant door de overheveling van de huishoudelijke hulp naar de Wmo in korte tijd geconfronteerd met veel overheidsmaatregelen die ingrijpende gevolgen hadden, aldus het onderzoeksrapport.

Reactie

In een schriftelijke reactie laten de voormalige Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen weten dat 'terugkijkend sommige van de keuzes, en de daaruit voortvloeiende maatregelen, anders hebben uitgepakt dan verwacht'. De voormalig bestuurders onderstrepen dat uit het onderzoek blijkt dat zij financieel zijn beloond binnen de normen van de NVZD (de vereniging van bestuurders in de zorg). 'Er is geen sprake geweest van maatschappelijk onverantwoorde afvloeiingsregelingen of van persoonlijke bevoordeling.' Dat de salarisverhogingen binnen de normen van de NVZD pasten, bevestigen ook de onderzoekers. Met uitzondering van een eenmalige gratificatie bij het vertrek van Schoemaker en een eenmalige vergoeding aan Van de Meeberg, hebben de onderzoekers geen andere bonussen geconstateerd.


TVfoon

Over het mislukte telematicaproject TVfoon (kosten: circa 15 miljoen euro) dat zorg op afstand mogelijk moest maken, zeggen de voormalig besuurders: het was een kansrijk initiatief, maar kwam misschien te vroeg. De onderzoekers trekken een andere conclusie: zoiets was nog nooit eerder op grote schaal toegepast en de Raad van Bestuur had daar geen ervaring mee en dus vormde dat project een fors risico.

3 reacties

 • het kan beter

  Opnieuw een zaak waar het grote gokken onder de noemer van besturen openbaar is gemaakt. In zo'n grote organisatie heeft de directie niet meer de touwtjes in handen van de core business. De RvB leden juichen elke dag over een grote salaris past binnen de (belachelijke norm) NVZD en noemen truus excuus voor het mislukken van de organisatie. Beter zou zijn dat er financiele claim van 5 jaarsalarissen wordt neergelegd bij deze bestuurders voor het kapot maken van een maatschappelijk bedrijf gefin uit belastingcenten. Daarom zijn deze bestuurders schadeplichtig voor het kapot maken van de organisatie en voor beschadigen van het moreel van de hardwerkende medewerkers!

 • DM

  Er zijn tal van accountants geraadpleegd, tegen torenhoge bedragen. Lees het hele rapport ( 844 pagina's) maar eens, te downloaden bij de Ondernemingskamer.

 • fred

  Geachte lezer,
  Hebben de voormalige bestuurders geen accountants geconsulteerd?En wat was hun mening of hebben zij een onduidelijke mening.
  Ik denk dan aan: het break-evenpoint,de liquiditeit,solvabiliteit,de differentiele en variabele kostencalculatie.
  Vriendelijke groet.

Of registreer u om te kunnen reageren.