Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers: ‘Eigen vermogen dient kwaliteit van zorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Schippers van VWS vindt het geen probleem dat zorginstellingen hun eigen vermogen vergroten. Dat is nodig voor een gezonde bedrijfsvoering, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
Schippers: ‘Eigen vermogen dient kwaliteit van zorg’
Foto: VWS

De minister reageert op Kamervragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman naar aanleiding van een persbericht van Intrakoop in juli waarin staat dat zorginstellingen hun eigen vermogens in 2012 hebben vergroot naar 9 miljard euro. Intrakoop heeft toevallig vandaag de uitgebreide analyse gepresenteerd die ten grondslag lag aan de eerdere berichtgeving.

Eigen vermogen om tegenvallers op te vangen

Kooiman vindt het onwenselijk dat zorgaanbieders zo veel geld oppotten. Ze wil dat zorginstellingen dat geld aan zorgverlening besteden. Maar volgens Schippers is helemaal niet duidelijk of zorgaanbieders het geld ‘op de plank hebben liggen’. ‘Het eigen vermogen kan ook vastzitten in vastgoed en andere investeringen. Bovendien is de vermelding in het jaarverslag een momentopname. Geld op de bank is nodig om tegenvallers op te kunnen vangen en tekorten te kunnen overbruggen’, schrijft Schippers.

Gezonde bedrijfsvoering

Schippers wijst er verder op dat de gemiddelde positieve resultaatratio van 2,3 procent op een gezonde bedrijfsvoering wijst en ‘niet buiten proporties’ is. Ze is zeker niet van plan om in te grijpen om zorgaanbieders te dwingen de 9 miljard euro aan zorg te besteden. ‘Het geld wordt gebruikt ten behoeve van de zorg. Een gezonde financiële positie van de zorginstelling, maakt het mogelijk dat jaar in jaar uit ruim € 49 mld. (voorlopig cijfer 2011, CBS) aan zorguitgaven wordt gedaan. Een gezonde financiële positie dient derhalve de kwaliteit en continuïteit van de zorg’, aldus de minister.

4 REACTIES

  1. Dan moeten ze met de verplichte basispremie onherroepelijk ophouden.
    Dat de normale burger betaalt jaarlijks is zeker een zakcentje?
    Nee, hier moeten ze maar voor werken, zeker net als in Griekenland om de medische hulp te krijgen ‘ ondertafel’ door betalen!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.