Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Top-100 zorginstellingen: laatste jaar met groei

Accountantskantoor PwC heeft voor Zorgvisie opnieuw een top-100 van grootste zorginstellingen samengesteld. Meer dan ooit is de top-100 een momentopname. De cijfers van de organisaties met de hoogste omzet zeggen weinig over structurele winstgevendheid; ze laten misschien wel voor het laatste jaar groei zien.
Top-100 zorginstellingen: laatste jaar met groei

De grootste zorginstellingen van het land hebben vorig jaar hun rendement licht verbeterd. De invloed van schattingen is groot en de vergelijkbaarheid staat onder druk. Dat blijkt uit analyse van PwC.

Alles bij elkaar opgeteld kan uit de cijfers de conclusie worden getrokken dat het jaar 2012 misschien wel het laatste jaar is geweest waarin de zorginstellingen aardig zijn gegroeid. De honderd grootste zorginstellingen hebben hun gezamenlijke omzet met ruim 5 procent zien stijgen tot in totaal 30,68 miljard euro terwijl de gemiddelde marge fors (resultaat in verhouding tot de omzet) verbetert van 1,6 procent naar 1,9 procent. Tezamen zijn de honderd grootste zorginstellingen goed voor een resultaat van 550 miljoen tegen 462 miljoen in het jaar daarvoor. De solvabiliteit (eigen vermogen versus omzet) stijgt van 17,2 procent naar 18,9 procent. Het zijn financiële prestaties die onder het medio juli afgesloten Zorgakkoord veel moeilijker te realiseren zijn.

Erasmus blijft op 1

Erasmus Medisch Centrum blijft het grootste zorgconcern van het land. UMC Utrecht is opgeschoven naar plaats twee ten koste van UMC Groningen. Er zijn welgeteld twee nieuwkomers, beide uit de ggz: Antes en LSG-rentray.

De complete lijst staat in het septembernummer van Zorgvisie magazine nr. 9.

Extra tabellen

Niet alle tabellen hebben een plek gekregen in het magazine. In de bijlagen zijn nog meer tabellen opgenomen, onder meer de top-5 stijgers en dalers.

Eén reactie

 • Jan C

  ZORG EN KRETEN ALS:
  'hoogste omzet'
  'structurele winstgevendheid'
  'groei'
  'rendement'
  'omzetstijging'
  'resultaat'
  'solvabiliteit'
  'financiele prestaties'
  'grootste zorgconcern'
  'stijgers en dalers'
  WORDEN IN DE ZORG VAAK NADRUKKELIJK, VEELVULDIG EN ALS EERSTE GENOEMD; en dat stelt mij zeer teleur.

Of registreer u om te kunnen reageren.