Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers: ‘Slotervaartziekenhuis is niet onmisbaar’

Mocht het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet gaan, dan springt minister Schippers niet in de bres om het ziekenhuis te redden. Schippers: ‘Het Slotervaartziekenhuis is niet onmisbaar om de continuïteit van cruciale zorg te waarborgen, aangezien er in de regio Amsterdam verschillende andere algemene en academische ziekenhuizen voor handen zijn’.
Schippers: ‘Slotervaartziekenhuis is niet onmisbaar’
Foto: ANP

Schippers geeft daarmee antwoord op Kamervragen van de SP’ers Renske Leijten en Henk van Gerven over de financiële positie van het Slotervaartziekenhuis.

Financiële positie

Afgezien van enkele risico’s die worden benoemd in het jaarverslag 2012, ziet minister Schippers geen reden om te vermoeden dat het ziekenhuis in acute financiële problemen verkeerd. Het ziekenhuis werkt momenteel ook aan beheersing van de genoemde risico’s. Mocht het toch mislopen, dan ziet Schippers geen rol voor zichzelf bij een eventueel faillissement.

Eigenaren

Verder laat Schippers weten dat zij de onduidelijkheid rondom de eigenaren betreurt. ‘Onder de huidige wetgeving is niet openbaar wie de aandeelhouders van een besloten vennootschap zijn, tenzij er slechts één aandeelhouder is. Dit kabinet wil daar verandering in brengen. De minister van Veiligheid en Justitie heeft wetgeving in voorbereiding die strekt tot de instelling van een centraal aandeelhoudersregister. Dit register biedt de mogelijkheid eenvoudig vast te stellen wie de aandeelhouders zijn en welke aandelen bepaalde personen hebben’. Volgens Schippers is het belangrijk dat patiënten erop kunnen vertrouwen dat zij de zorg ontvangen die voldoet aan de geldende eisen. De IGZ heeft direct na de ontstane onduidelijkheid de governance onderzocht. Op basis daarvan is er geen reden om te vermoeden dat de kwaliteit onvoldoende zou zijn of dat het ziekenhuis ‘ten onder zou gaan’.

3 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Het Slotervaartziekenhuis is een B.V. en geen stichting.
  Er zijn genoeg investeringsfondsen en buitenlandse banken met DNB-garantie die welicht interesse hebben.
  Als ziekenhuis en/of bedrijf moet je ervoor zorgen dat de cashflow op orde is voor de dienstverlening.
  Wil je niet hebben dat een zogenaamd 'vijandig'bod wordt gedaan dan is het mogelijk om een beschermingsconstructie te maken d.m.v. een stichting die preferente aandelen uitgeeft.
  Interessant is ook om te werken met callopties en putopties t.b.v. een spreiding van risico's.
  Wist U dat het gezamenlijk bedrag van de spaarrekeningen en beleggingsrekeningen 250 miljard euro is?
  Er is veel hoop op een goede toekomst.
  Vriendelijke groet.

 • Jan C

  Als Truus het probleem te groot en te moeilijk vindt, mag het zichzelf opblazen. Om met Churchill te praten: 'velen doen veel en veel meer voor veel en veel minder'

 • adje rem

  Is meneer Schippers al (voor) tijdig ...afgevloeid bij het Slotervaart , enne. ...met een zwitserlevengevoel ? ?

Of registreer u om te kunnen reageren.